O češnjaku uglavnom govorimo kao o začinu, biljci karakterističnog okusa, ali i odličnog djelovanja na naše zdravlje. No o njemu možemo pričati i kao o inspirativnoj namirnici od koje je lako pripremiti ukusne zalogaje. Uostalom, jeste li ikada probali koliko je ukusan češanj pečenog češnjaka? Slatkast, kremast i neodoljiv. Zato za ljubitelje češnjaka, te one koji će to tek postati, donosimo recept koji otkriva tajnu pripreme savršenog umaka, preljeva od češnjaka, priloga koji je odličan dodatak pečenoj ribi, mesu ali i tjestenini. Plus je i u tome što se priprema lako i brzo.

Brzi umak od češnjaka

Sastojci:

250 g krem sira
200 ml kiselog vrhnja
3 žlice limunova soka
2 češnja češnjaka (ili 3 volite li jači okus)
vezica peršina
malo mljevenog šarenog papra i soli po ukusu

Priprema: sve sastojke, osim peršina, pomiješajte u blenderu. Ručno umiješajte sitno nasjeckani peršin i mljeveni papar. Osim uz meso ili ribu, ovaj je umak izvrstan i uz tjesteninu. Umjesto češnjaka možete staviti žličicu hrena za umak od hrena.