Od kolovoza do kraja listopada vrijeme je berbe batata. Zahvaljujući modernoj kuhinji, ovo je povrće steklo reputaciju zdrave i ukusne namirnice koja se može pripremati na više različitih načina, od kuhanja, pirjanja s, primjerice, kokosovim uljem do pečenja s mesom ili povrćem.

Njegov nutritivni profil iznimno je privlačan - batat je izvrstan izvor vlakana, sadržava mnoštvo ugljikohidrata i sadrži velike količine vitamina (A, C, E, B6) i minerala (Cu, Mn, K, Fe). Budući da sadržava vrlo malo masti, idealna je prehrana sportašima.

Postoji puno recepata s batatom a mi smo se odlučili za - složenac. To je nježno i kremasto jelo preliveno slatko-slanim, sočnim, hrskavim streuselom. Provjerite recept u nastavku!

Sastojci:
4 velika batata
2 velika jaja
1/4 šalice neslanog maslaca, omekšanog
Pola šalice mlijeka
Pola šalice smeđeg šećera
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
Pola žličice soli
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenog cimeta
Streusel glazura s pekan orasima
3/4 šalice nasjeckanih oraha
Pola šalice otopljenog maslaca, neslanog
Pola šalice brašna
Pola šalice smeđeg šećera
1/4 žličice soli

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje premažite maslacem ili sprejem za kuhanje. Ogulite i narežite batat na kockice te ga ubacite u veliki lonac posoljene vode. Pustite da zavrije a zatim smanjite vatru i nastavite kuhati dok batat ne omekša, oko 20-30 minuta. Ocijedite i prebacite batat u veliku zdjelu.
Nakon toga, u zdjelu s batatom dodajte jaja, maslac, mlijeko, smeđi šećer, ekstrakt vanilije, sol, muškatni oraščić i cimet. Mikserom istucite smjesu dok se dobro ne sjedini. Kad je gotova, smjesu prebacite u pripremljenu posudu za pečenje te je rasporedite špatulom. Ostavite sa strane i pripremite streusel preljev. Za njega trebate prvo sitno narezati pekan orahe. Potom u zdjeli srednje veličine pomiješajte otopljeni maslac, brašno, smeđi šećer i sol. Nastat će smjesa nalik mrvicama. Zatim u to umiješajte orahe.
Pospite streusel smjesu preko batata u ravnomjernom sloju. Pecite dok se ne stegne i dobije zlatnu boju, oko 30-40 minuta. Poslužite toplo. Prijatno!