Irska kulinarska zvijezda smatra da djecu treba što više uključiti u proces kuhanja

“Uključiti djecu u proces pripreme hrane jako je bitno. Moji sinovi uživaju kad mogu biti sa mnom u kuhinji, pratiti što ja radim, a ponekad mi nešto i pomoći", govori Donal Skehan, koji ima što reći i o održivosti u kuhinji, o čemu redovito educira na svojoj web stranici i društvenim mrežama

24Kitchen

Zvijezda brojnih kulinarskih emisija i autor brojnih kuharica Donal Skehan, Irac koji već pet godina zbog posla živi u Los Angelesu sa suprugom Sophie i sinovima Noom (3) i Olliejem (1) (koji su i rođeni u Americi), kaže kako su njegovi sinovi njegovi oštri kritičari što se tiče hrane te da smatra da djecu treba što više uključivati u kuhanje.

donal skehan instagram  Nedavno su Donalovi sinovi sami sebi pripremili pahuljice s mlijekom i jogurtom, a njihov tata bio je jako ponosan

“Uključiti djecu u proces pripreme hrane jako je bitno. Moji sinovi uživaju kad mogu biti sa mnom u kuhinji, pratiti što ja radim, a ponekad mi nešto i pomoći. Tako ih zapravo dobijem da pojedu što više onog što je na tanjuru, ako su i sami sudjelovali u kuhanju. Moj stariji sin Noah sad je u izbirljivoj fazi, no to ne znači da ću odustati od neke namirnice koju on ne želi jesti. Pokušat ću ponovno, ponudit ću mu istu stvar, no ako to ne želi jesti neću ga prisiljavati”, otkriva Skehan.

donal skehan instagram  Dona, supruga Sophie i sinovi Noah i Ollie

Donal je veliki zagovornik recikliranja u kuhinji - pakovanja odvaja posebno te razvrstava plastiku i papir, dok kore od voća i povrća skuplja za kompost. Pridružio se i irskoj kampanji za recikliranje Repak's Team Green kao njihov ambasador.

“Kad redovito kuhate postanete itekako svjesni koliko se namirnica zapravo baca. Naglasci ove kampanje su na tome kako koristiti vlastitu kuhinju, a da stvarate što manje otpada”, poručio je Donal, inače veliki zagovornik namirnica vrhunske kvalitete i organskog podrijetla. Ima i vlastiti vrt u kojem uzgaja organsko povrće, dok ostatak nabavlja od provjerenih lokalnih proizvođača. O svemu tome dosta piše i na svojoj web stranici gdje potiče i educira čitatelje kako da biraju kvalitetne namirnice, štede vrijeme i novac u kuhinji, planiraju obroke i smanje otpad od hrane. Te kako da i svoje klince uključe u kuhanje.

Profimedia  Donal je veliki zagovornik recikliranja u kuhinji

A mi vam donosimo Donalov recept za jednostavan kolač s borovnicama koji možete ispeći i sa svojim malim nasljednicima.

Ovaj kolač volim svojoj obitelji poslužiti u subotu ujutro za doručak. Obožavam to tijesto kojem posebnu teksturu daju palenta i mljeveni bademi. Premažite ga jednostavnim icingom te ga poslužite uz kremasti punomasni jogurt, odlično ide uz onaj od ovčjeg mlijeka”, preporuča Donal.

Profimedia 

KOLAČ S BOROVNICAMA

ZA KOLAČ:
250 g maslaca
250 g šećera u prahu
3 velika jaja iz slobodnog uzgoja
150 g oštrog brašna
150 g mljevenih badema
150 g instant palente
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
3 žlice mlijeka
2 žličice paste od vanilije
korica 2 limuna
200 g borovnica

ZA ICING:
150 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka

Namastite kalup veličine 23x12 cm i obložite ga papirom za pečenje. Izmiksajte maslac i šećer dok smjesa ne postane pahuljasta i blijeda. Dodajte jaja, jedno po jedno, s tim da između svakog dodavanja dobro izmiksate smjesu. Izmiješajte brašno, mljevene bademe, palentu, prašak za pecivo i sol. Špatulom to umiješajte u izmiksani maslac s jajima i šećerom pa dodajte mlijeko. Dodajte vaniliju, limunovu koricu, borovnice i ponovno promiješajte. Tijesto izlijte u pripremljeni kalup. Prvo pecite 30 minuta na 200 stupnjeva, a zatim još sat vremena na 160 stupnjeva. Zadnjih pola sata pečenja prekrijte kolač aluminijskom folijom kako ne bi zagorio. Izvadite kolač iz pećnice te ga pustite da se prvo malo ohladi u kalupu. Potom ga izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi do kraja na rešetki. Izmiješajte šećer u prahu i mlijeko te time premažite potpuno ohlađeni kolač, no pričekajte da se icing stvrdne prije rezanja.