Iz Dikine kuhinje: Kako pripremiti bob

U “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice ova sezonska grahorica zastupljena je u brojnim jelima proljetnih jestvenika; doznajte kako ga očistiti te kako kombinirati s - blitvom

Profimedia

Već smo pisali o bobu, jednoj od najzdravijih sezonskih grahorica a danas ćemo se pozabaviti pripremom te namirnice koju možemo naći i u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice. Bob nadopunjuje brojna jela s proljetnog jestvenika pa ga tako možemo naći kombiniranog s artičokama (recept provjerite OVDJE), sa sipom, zeljem, s mesom, kuhanog ili prženog. Bob je zapravo vrlo zahvalna grahorica za ovo vrijeme jer se odlično slaže i s drugim proljetnim namirnicama kao što su, primjerice, šparoge, artičoke, rikola ali i vječna blitva. Upravo ćemo s njim kombinirati bob u receptu po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje”.

Profimedia 

No, prije toga ćemo naučiti kako ‘olupiti’ bob, odnosno kako ukloniti njegovu ljusku jer je teška za probavu. Naravno, uvijek možete nabaviti mladi bob koji često ne zahtijeva guljenje ili možete koristite onaj zaleđeni jer je uglavnom prethodno oguljen. No, ako ste kupili (ili ubrali) svježi bob, svakako ga što prije očistite i iskoristite jer je ukusniji što je svježiji. Dakle, bob stavite u kipuću i posoljenu vodu na tridesetak sekundi; potom ga izvadite i polite ga ledenom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja. Ova metoda omekšava bijelu ovojnicu i omogućava da je lakše i jednostavno uklonimo prstima. Tako očišćen bob spreman je za daljnu pripremu, u našem slučaju za jelo koje se u “Dalmatinskoj kuhinji” zove Bob pirjani sa zeljem a koje se najčešće posluživalo za večeru.

Sastojci:
1 kg očišćenog boba
1/2 kg blitve
ulje
1/2 luka
dva češnja češnjaka
povrtni temeljac
sol i papar

Profimedia  Zelje se u Dalmatinskoj kuhinji odnosi na blitvu

Priprema:
U loncu ili dubljoj tavi zapržiti pola luka na ulju, dodati češnjak te kad dobiju boju podliti povrtnim temeljcem. Ubaci se bob a kasnije i prethodno prokuhana blitva, začini se te kuha dok se ne sjedini.