U sezoni smo artičoki, ukusnog, zdravog i zanimljivog povrća o čijim smo dobrobitima već pisali na našim stranicama. Ovaj put bavit ćemo se jelima s artičokama, točnije njihovoj pripremi po uzoru na recepte iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice. Naime, artičoke su svakako dio dalmatinske kuhinje jako dugo, što ne čudi s obzirom na to da potječu sa Sredozemlja. Uostalom, proljetni jestvenik svakako ne bi bio kompletan bez artičoki s mladim bobom i/ili bižima, jelo za koje ćemo vam dati recept u nastavku.
Osim tog klasika među receptima, artičoke se u “Dalmatinskoj kuhinji” pripremaju i na primorski način kao i na takozvani jednostavni način. Primorski način uključuje punjenje artičoki s peštom, odnosno s peršinom, češnjakom, mrvicama, začinima… Kuhaju se u loncu, u vodi, dva sata i najčešće se serviraju kao predjelo u sklopu nekog svečanog objeda.

profimedia-0458105830.jpg
Profimedia 

Tu je i jednostavni način pripreme artičoki koji uključuje kuhanje u vlastitom soku i ulju i to najbolje u zemljanoj posudi. Ovako kuhane artičoke su jako ukusne a može ih se poslužiti uz neke umake/namaze po želji.
No recept koji ćemo danas predstaviti je onaj za artičoke s bobom, jelo koje se u Dalmaciji kuha svakog proljeća. Recept je po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice a možete ga obogatiti s dodatnim sastojcima, primjerice s mrkvom ili pak krumpirom.

profimedia-0673913121.jpg
Profimedia 

Sastojci:

8 artičoki
50 dkg mladog boba
smjesa za punjenje:
krušne mrvice, 4 žlice
ulje, 4 žlice
4 češnja češnjaka
peršin
sol i papar

Priprema:

Mlade artičoke očistiti i rastvoriti sredinu koju onda treba napuniti navedenom smjesom za punjenje. Tako napunjene artičoke poredati u posudu za kuhanje jednu uz drugu, ubaciti bob te uliti hladne vode skoro do vrha artičoki. Pustiti da kuhaju i do dva sata na laganoj vatri i poslužiti.