Sezona je jedne od najzdravijih proljetnih namirnica - grahorice posebnog, blagog okusa koji nadopunjuje mnoga proljetna jela. Naravno, riječ je o bobu, namirnici u kojoj možemo uživati vrlo kratko koliko joj traje sezona - barem kad je riječ o svježem bobu - ali je zato možemo koristiti na brojne načine. Bob, naime, odlično nadopunjuje salate, tjesteninu, variva, a odlično se slaže i s još nekoliko proljetnih namirnica - sa šparogama, artičokama i rikolom. Možete ga kombinirati i s mesom, s ribom ili od njega napraviti juhu.

Valja znati i da bob obiluje brojnim nutrijentima te predstavlja izvrsnu dopunu svakom kućanstvu, posebice ako ste se zasitili graha. Sjajan je izvor vlakana, proteina, kalija, magnezija, mangana, fosfora i željeza a . sadrži i lecitin kao i vitamine B-skupine. Bob se pokazao dobar za smanjenje simptoma Parkinsonove bolesti, pomaže u prevenciji osteoporoze, snižava kolesterol, učinkovit je kod anemije a može i smanjiti tlak kao i rizik od srčanih bolesti.

broad-bean-gc3e7be283_1920.jpg
Pixabay 

Ipak, znajući sve to, bob ipak nije toliko zastupljen u našoj gastronomskoj svakodnevici. Zanimljivo, u Europi je u prošlosti bio više rasprostranjen od graha ili mahuna, no s vremenom su ga druge grahorice izgurale s jelovnika. Istina, treba ga očistiti od njegove ovojnice, jer je njegova ljuska teška za probavu pa možda to odvlači ljude od konzumiranja boba. No, u sezone se to može izbjeći ako nabavite mladi bob koji često ne zahtijeva guljenje ili ako koristite onaj smrznuti jer je uglavnom prethodno oguljen. Da, osim svježeg, možete koristiti još i smrznuti, sušeni ili konzervirani bob. Stoga iskoristite proljeće, nabavite svježi mladi bob i bacite se na brojne recepte s ovom posebnom grahoricom! Jedan od recepata možete naći i u nastavku - proljetna salata s bulgurom!

profimedia-0013900606.jpg
Profimedia 

Sastojci:

1 šalica prethodno namočenog bulgura
1/2 šalice skuhanog boba
1 šalica cherry rajčica očišćenih od sjemenki i prepolovljenih
1 krastavac oguljen, bez sjemenki i na kockice
¾ šalice nasjeckanog peršina
¼ žličice nasjeckane svježe metvice
2 sitno nasjeckana mlada luka
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Sok od ½ limuna
Sol i papar

Priprema:

Prvo namočite bulgur - Stavite ½ šalice bulgura u zdjelu otpornu na toplinu. Ulijte 1 šalicu kipuće vode i ostavite da odstoji oko 1 sat. Tako namočeni bulgur pomiješajte s preostalim sastojcima, uključujući maslinovo ulje i svježi sok od limuna. Zatim dobro promiješajte i poslužite.