Počastite se kao da ste član britanske kraljevske obitelji!

Još jedno izdanje tradicionalne konjičke utrke Royal Ascot, koju ne propuštaju pripadnici britanske kraljevske obitelji, privodi se kraju. Otkrijte što tamo jedu i pripremite te specijalitete kod kuće - donosimo vam tri recepta

Profimedia

Još sutra, u subotu 18. lipnja traje najprestižnija konjičra utrka, britanski Royal Ascot. Od utorka na njoj se okupljaju brojni ljubitelji konjičkog sporta, posebno oni plave krvi, kao i slavna lica. No najviše očiju je uprto u pripadnike britanske kraljevske obitelji. Gleda se što su odjenuli, kakve su šešire nosile dame, s kime su se pozdravili, jesu li bili dobro raspoloženi... Naravno, promatrače zanima i što su jeli. Obično su to zalogaji koji se jedu uz tradicionalni engleski popodnevni čaj, pa vam donosimo nekoliko recepata – za sendvič od krastavaca i mente, scones peciva s mlaćenicom i tradicionalni desert, biskvitnu tortu Victoria. Druženje poput kraljevskog započnite pjenušcem ili šampanjcem, potom svojim gostima poslužite ova jela i fini čaj. I to je to – okusi Royal Ascota su tu!

Profimedia 

SENDVIČ OD KRASTAVACA I METVICE

2 kriške bijelog kruha
40 g krastavca, oguljenog i narezanog na tanke kriške
10 g prirodnog jogurta
5 g svježe metvice
zdrobljena zrna crnog papra
maslac

Jednu krišku kruha namažite maslacem. Poslažite kriške krastavca na jednu šnitu kruha, pospite paprom. Izmiješajte jogurt i sjeckanu metvicu. Namažite jogurt na drugu šnitu kruha. Spojite šnite.

Profimedia 

SCONESI S MLAĆENICOM

330 g oštrog brašna
20 g praška za pecivo
50 g maslaca
50 g sitnog šećera
100 ml mlijeka
100 ml mlaćenice
1 izmućeno jaje

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, u kalup za pečenje stavite papir za pečenje. Izmiješajte suhe sastojke i u njih umijesite maslac, dok ne dobijete smjesu koja sliči na krušne mrvice. Dodaje šećer, mlijeko i mlaćenicu te zamijesite kompaktno tijesto. Razvaljajte tijesto i izrežite sconese te ih premažite izmućenim jajetom. Pustite da odstoje 10 minuta prije stavljanja u pećnicu. Pecite 14 do 20 minuta, dok se ne dignu i postanu zlaćano smeđi. U ovo tijesto za slatke sconese možete dodati grožđice, vaniliiju, cmet..., amožete ih i puniti primjerice tučenim slatkim vrhnjem i svježim jagodama.

Profimedia 

BISKVITNA TORTA VICTORIA

225 g omekšalog maslaca
225 g sitnog šećera
4 srednja jaja iz slobodnog uzgoja
2 žličice ekstrakta vanilije
225 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
mlijeko (koliko je potrebno da se dobije tijesto idealne gustoće)
za punjenje - džem od jagoda, tučeno slatko vrhnje, svježe šumsko voće, curd od limuna

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Namastite dva okrugla kalupa za torte promjera 18 cm. Izmiksajte maslac, u njega umiksajte jaja i ekstrakt vanilije. Umiješajte brašno, dodajte malo mlijeka ako je smjesa pregusta. Izlijte tijesto kalupe. Pecite 20 do 25 minuta. Pustite da se tijesto prvo hladi u kalupu 5 minuta prije vađenja. Potom ohladite do kraja na rešetki. Donje tijesto premažite tučenim slatkim vrhnjem i džemom ili nekom drugom kombinacijom navedenih sastojaka (curd od limuna, svježe šumsko voće...)

Profimedia