Avokado toast - poslužite zdrav i ukusan doručak

Podsjećamo kako je doručak najvažniji obrok u danu te kako ga uz omiljeni avokado možete pretvoriti u mini hedonističku gozbu

Shutterstock

Uvijek je dobar trenutak za razgovor o važnosti doručka. Ovaj obrok je pokretač rada organizma, a kako bi ono što unosite bilo što korisnije dobro je razmisliti o jelima koja gode organizmu ali i nepcima. Zato predlažemo avokado toast!
Avokado je plod kojem se, ukoliko ga volite, veselimo u formi najjednostavnijeg doručka u kojem ga prerežemo napola, posolimo i popaprimo (kušajte, primjerice, i začinske mješavine papra s limunom) preko kremastih smoothieja, hladnih juha, narezanog u sendvičima i salatama do poznatog meksičkog recepta za guacamole, avokado pokazuje svestranost pa je jasno zašto je u svijetu tako popularan. Prepoznatljiv kremast okus daju mu mononezasićene masne kiseline koje se brinu za rad srca.

Shutterstock 

A kako pripremiti odličan avo toast? Odaberite krišku kruha, naša je preporuka da to bude sourdough ili začinskim biljem začinjena somaća focaccia, kruh koji upravo tostiranjem razvija paletu okusa koji su odlična baza za kremasti avokado. Znate li da s par kapi limuna otvarate okus ali i spriječavate tamnjene ploda? Par kapi maslinovog ulja i malo soli nezaobilazan su dodatak, osnova odličnom sendviču koji se lako nadograđuje s malo namaza od feta ili svježeg sira, a odličan je dodatak i grilani super popularan halloumi sir.

Ukoliko ste u želji za još zanimljivijom kombinacijom okusa posegnite za humusom, a ukoliko želite da vam osjećaj zdrave sitosti potraje posegnite za srednje tvrdo kuhanim jajetom ili čak sočnom kajganom. Pržene gljive s par kapi garuma od gljiva ili komadić prepečene slanine, dimljenog lososa, pečenog patlidžana ili malo omiljenog pesta - dio su prijedloga za ona istančanija nepca, te za sve one koji će se kroz vikend ili dan odmora posvetiti pripremi doručka iz snova.
Avo toast poslužite uz svježu narezanu rajčicu, krastavac ili fermentirano povrće po želji, malo mladog luka ili vlasca te ne zaboravite na krupno mljevenu sol, svježi papar ili ljuskice crvene paprike. Slojevito, bogato okusima, teksturama I mirisima, spremno za doruučak iz snova. Dobar tek!

Shutterstock 

Savjet više, pripremite majonezu od avokada!

Pomiješajte dva avokada narezana na kockice, žlicu bijelog octa, sok pola limuna te prstohvat soli i češnjaka u granulama. Izmiksajte u blenderu ili dobro zgnječite vilicom.