Imate višak jabuka i jede vam se nešto slatko? Pripremite galette!

Food blogerica Tanja Pastuović Klaić koja stoji iza bloga Cookam i guštam na nedavno održanoj radionici je podučila kako pripremiti savršenu jesensku poslasticu. Donosimo recept, nije teško!

luka cerovina

Pite, tartovi i galette slatka su zadovoljstva, dobrodošla poslastica nakon obiteljskog objeda nedjeljom. A znate li kako se priprema ovaj slatki comfort food. Nije teško, što je na Food Marketu, nedavno održanom odličnom food vikend druženju, u sklopu radionice sa Zvijezdom i pokazala vrsna food blogerica Tanja Pastuović Klaić koja stoji iza Instagram profila Cookam i guštam. Sudionici radionice su bila djeca u pratnji roditelja koja su uz pomoć Tanje pripremila galette s jabukama te se počastili s pitom, tartom te galletom (od šljiva) koje je Tanja unaprijed pripremila. 

luka cerovina 

'Kako bi tijesto bilo prhko, svi sastojci moraju biti hladni, a ne sobne temperature, za razliku od dizanog tijesta koji traži toplo. Još je nešto jako važno – margarin, koji je osnova svakog dobrog tijesta, cijelo vrijeme moramo mrviti prstima, a ne stiskati cijelim dlanom, jer ga tako nećemo zagrijati', otkrila je Tanja. I, uistinu, mali dječji prstići potrudili su se izmrviti Zvijezda margarin u brašno, baš kao da ga lagano masiraju, te je smjesa brzo bila spremna za dodavanje drugih sastojaka.

luka cerovina 

luka cerovina 

'Ako vam u tijestu ostanu vidljivi komadići masnoće, ne trebate ih dalje razbijati; to je dobar znak i jamstvo prhkosti. Naime, kod prhkog tijesta, za razliku od dizanog, važno je da ne razvijemo gluten, što se događa kad predugo mijesimo tijesto', otkrila je polaznicima Zvijezda radionice bloggerica Tanja.

luka cerovina  Tanja Cookam i guštam, Zvijezda dječja gastro radionica

Okusite najukusniju domaću galette od jabuka prema receptu Tanje Pastuović Klaić.

GALETTE S JABUKAMA

Sastojci:

Tijesto:
200 g glatkog brašna
1 prstohvat soli
40 g šećera u prahu
Naribana korica ½ limuna
140 g margarina, hladnog
1 jaje
2-3 žlice hladne vode

Nadjev:
2-3 jabuke (očišćene i narezane)
70 g šećera
½ žličice cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije
½ limuna, sok I naribana korica
2 žlice mljevenih oraha/badema
Još:
1-2 žlice vode za premazivanje
1 žlica šećera za posipavanje

Priprema:

U brašno, dodajte sol, šećer u prahu i limunovu koricu pa sve promiješajte. Dodajte margarin narezan na kockice i brzo ga vrhovima prstiju utrljajte u brašno, tek toliko da dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte jaje i hladnu vodu pa sve sastojke kratko mijesite, toliko da se sjedine. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 15-20 minuta.
Za to vrijeme u narezane jabuke dodajte šećer, cimet, ekstrakt vanilije i naribanu limunovu koricu I limunov sok. Sve dobro promiješajte.
Na papiru za pečenje tanko razvaljajte ohlađeno tijesto u krug. Tijesto pospite mljevenim orasima ali ne do ruba tijesta, ostavite 2 cm bez posipa, pa po rasima rasporedite pripremljene jabuke. Rub tijesta preklopite prema nadjevu i premažite rub vodom i pospite šećerom.
Galette skupa s papirom za pečenje premjestite na lim i stavite u zagrijanu pećninu. Pecite oko 30 minuta na 200 stupnjeva.