Jesen je sa svojim plodovima kao stvorena za uživanje u slasticama od prhkog tijesta. Pite, tartovi, galette – sve su to različite forme tijesta kojeg obožavano u slanim i slatkim varijantama, no u ovo doba godine, kad nam je priroda podarila puno plodova, poput jabuka, krušaka, šljiva…, malo više volimo njegovo slatko lice. A vole ga i mališani, barem ako je suditi po atmosferi na nedavno održanoj Zvijezda radionici u sklopu Food Marketa, gdje su se djeca uz pomoć gastro bloggerice Tanje Paustović Klaić, koja stoji iza Instagram Profila Cookam i guštam, sama okušala u pripremi gallette od jabuka.

Tanja Paustović Klaić na Zvijezda radionici na Food Marketu
luka cerovina 

'Kako bi tijesto bilo prhko, svi sastojci moraju biti hladni, a ne sobne temperature, za razliku od dizanog tijesta koji traži toplo. Još je nešto jako važno – margarin, koji je osnova svakog dobrog tijesta, cijelo vrijeme moramo mrviti prstima, a ne stiskati cijelim dlanom, jer ga tako nećemo zagrijati', otkrila je Tanja. I, uistinu, mali dječji prstići potrudili su se izmrviti Zvijezda margarin u brašno, baš kao da ga lagano masiraju, te je smjesa brzo bila spremna za dodavanje drugih sastojaka.

'Ako vam u tijestu ostanu vidljivi komadići masnoće, ne trebate ih dalje razbijati; to je dobar znak i jamstvo prhkosti. Naime, kod prhkog tijesta, za razliku od dizanog, važno je da ne razvijemo gluten, što se događa kad predugo mijesimo tijesto', otkrila je polaznicima Zvijezda radionice bloggerica Tanja.
U vještini pripreme i oblikovanja tijesta okušala se i pjevačica Neda Parmać, koja je na radionicu došla s kćeri Adrijanom i iskreno priznala da joj kolači generalno ispadnu loše, pa da joj je drago što je uspjela razbiti predrasudu kako je priprema tijesta za pitu komplicirana.

Neda Parmač s kćeri Adrijanom na Zvijezda radionici na Food Marketu
luka cerovina 

'Bilo mi je odlično, drago mi je da se Andrijana angažirala sto posto. Gotovo joj uopće nisam pomagala i definitivno mogu reći da je ova radionica bila i zabavna i korisna', rekla je Neda Parmać.
I, uistinu, dječica su ribala jabuke, rezali ih na kockice ili ploške, razvlačili tijesto, miješali jabuke s cimetom, limunovom koricom i orasima te naučili uz pomoć masnog papira oblikovati galettu u njezin konačan, pomalo rustikala, oblik.

priprema galette na Zvijezda radionici na Food Marketu
luka cerovina 

priprema galette na Zvijezda radionici na Food Marketu
luka cerovina 

Djeca su posebno bila oduševljena što su svoju galettu mogli odnijeti doma i ispeći te tako podijeliti svoje prve kulinarske 'kreacije' s ostalim ukućanima. No Tanja se pobrinula da sve te divne okuse i mirise jeseni svi mogu isprobati i na licu mjesta, pa su polaznici na kraju druženja kušali Tanjinu pitu od jabuka, tart od krušaka i galettu od šljiva.
'Na isti način kao i za ove slatke pite, radi se i tijesto za slane pite, s time da se umjesto šećera stavi sol. Također, tijesto se može aromatizirati raznim začinima ili se u njega može naribati sir. Tada smo, zapravo, dobili kiš', otkrila je Tanja.

priprema galette na Zvijezda radionici na Food Marketu
luka cerovina 

I Petri Jovanović, senior brand managerici u Zvijezdi, bilo je sjajno na radionici.
'Ideja je bila da na zabavan način probamo oživjeti uspomene koje smo mi kao djeca imali sa svojim mamama i bakama. Tako sam i ja ovdje sa svojom kćeri došla naučiti kako na jednostavan i zabavan način napraviti pite s voćnim nadjevima i s druge strane stvoriti uspomenu koje će se i kad odraste rado sjećati', rekla je Petra Jovanović iz Zvijezde.

priprema galette na Zvijezda radionici na Food Marketu
luka cerovina 

priprema galette na Zvijezda radionici na Food Marketu
Luca Cerovina