KAKO KRUH MOŽE POMOĆI U GUBITKU KILOGRAMA? Svi ga izbjegavaju, ali ako ga pravilno konzumirate dobro utječe na organizam

Prije mnogo godina, većina ljudi nije mogla zamisliti dan bez bar jedne šnite kruha, a danas kruh prati loša reputaciju.

Instagram

Uz rastuću popularnost dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, čini se da je kruh postao najveći grijeh u prehrani. Pogotovo za one koji su počeli gubiti kilograme. No, je li šnita kruha za doručak doista toliko loša za nas i može li poništiti sav napredak koji ste postigli u gubitku neželjenih kilograma?

'Ugljikohidrati su makronutrijenti koji se najviše kritiziraju, posebno kada je u pitanju mršavljenje', rekla je Lisa Moskovic, registrirana dijetetičarka, za magazin Live Strong. Međutim, strah od kruha potpuno je neutemeljen. Suprotno uvriježenom mišljenju, kruh se ne pretvara tako lako u masne stanice, za razliku od nekih drugih namirnica.

U nastavku otkrivamo pet uobičajenih pogrešaka koje radite pri odabiru kruha (koje mogu negativno utjecati na vašu težinu).

1. Birate kruh koji je potpuno lišen vlakana

Možda niste znali, ali vlakna su vaši prijatelji. Svojim pozitivnim djelovanjem poboljšavaju zdravlje organizma, jer dobro utječu na probavu i pružaju osjećaj sitosti. Dijetalna vlakna također smanjuju apsorpciju masti. No, želite li iskusiti sve njihove dobrobiti (koje utječu i na mršavljenje), odaberite kruh koji sadrži najmanje 3 do 5 grama vlakana po porciji, savjetuje Moskovic.

2. Vaš kruh sadrži puno dodanog šećera

Vjerovali ili ne, mnoge vrste kruha koje kupujete u trgovini imaju dodan šećer, uključujući kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze. Nažalost, ovi slatki suplementi imaju upravo suprotan učinak od vlakana. Oni također uzrokuju oscilacije šećera u krvi koje padaju ubrzo nakon obroka, pa ćete umjesto ugodnog i dugotrajnog osjećaja sitosti poželjeti dodatnu hranu – najčešće slatkiše i grickalice, što nije dobro – ni za liniju ni za zdravlje.

Kako ne biste upali u ovaj začarani krug, dijetetičarka savjetuje da pri kupnji kruha odaberete onaj koji sadrži manje od 5 grama dodanog šećera po porciji.

Profimedia 

3. Umjesto integralnog brašna kupujete bijeli kruh

Bijeli kruh je lišen vlakana i drugih hranjivih tvari. Takva hrana utječe na oscilacije šećera u krvi i povećava apetit, upozorava dijetetičarka. Osim toga, cjelovite žitarice su dobar izvor vlakana, proteina, minerala i vitamina B, a ti nutrijenti pozitivno utječu na mršavljenje, navode iz Cleveland Clinic.

Dakle, sljedeći put kada budete kupovali kruh od integralnog brašna, potražite onaj koji je 100% integralni. Ili, još bolje – sami ispecite kruh od integralnog brašna.

4. Jedete kruh u kombinaciji s masnim proteinima i nezdravim mastima

Izbjegavajte masne sireve, nezdrave namaze, mesne proizvode i slično. Kombinirajte kruh s 'posnim' proteinima i zdravim mastima poput piletine, jaja, tune, humusa, avokada

5. Jedete kruh zajedno s drugim vrstama ugljikohidrata

Bilo da konzumirate previše ugljikohidrata u jednom obroku ili previše obroka bogatih ugljikohidratima u kratkom vremenskom razdoblju, ako želite smršaviti, ovo nikako nije dobar izbor.

Zato nikada nemojte kombinirati kruh s hrpom drugih namirnica koje su bogate ugljikohidratima poput krumpira, riže, tjestenine... Umjesto toga, slijedite ovaj savjet – jedna porcija ugljikohidrata po obroku ili međuobroku, između kojih je prošlo najmanje tri do pet sati, kaže dijetetičarka za Live Strong.

Da zaključimo – unatoč preporukama, važno je imati na umu jednu stvar, a to je da je umjerenost temelj zdravlja. Bilo da se radi o kruhu ili bilo kojoj drugoj (zdravoj) hrani.