Svima je potpuno jasno kako je redovita tjelovježba nešto što bi trebalo biti dio naše svakodnevice.

Makar to bilo hodanje ili bilo koji drugi oblik fizičke aktivnosti, poželjno je da ga prakticiramo barem 3 puta tjedno. Znamo i da bismo trebali jesti što više povrća, što manje prerađenih namirnica i ugljikohidrata i svega onoga što bi svaka osoba jednostavno nazvala junk foodom iliti hranom koja će učiniti da nismo više gladni, ali od koje naše tijelo neće imati nekakve druge osobite koristi.

Ipak, u super užurbanoj svakodnevici u kojoj živimo, često nemamo vremena ili volje paziti onoliko koliko bismo trebali. Ako ste i vi jedna od osoba koja se prepoznala u takvoj situaciji, a željeli biste znati otkud krenuti, evo što je dobar početak.

Dijeta nije izgladnjivanje
Instagram (@adrianablancfit) 

Da se razumijemo, kada kažemo dijeta, mislimo na zdrav(iji) način ishrane uz izbjegavanje junk fooda. Pod vježbanjem mislimo na bilo koji oblik fizičke aktivnosti - teretanu, fitness, trčanje, bavljenje nekim sportom.

Iako svi znamo da je najbolji recept za mršavljenje kombinacija pravilne prehrane i vježbanja, uvijek se lome koplja oko toga koji je od ta dva dijela bitniji odnosno efikasniji.

Istraživanje provedeno u Americi pokazalo je kako je dijeta ipak učinkovitija od samog vježbanja. Primijećeno je kako su ispitanici koji su pazili na izbor namirnica i kalorije brže gubili kilograme i izgledali vitkije nego oni koji su samo vježbali, bez da su pazili na prehranu. Osim toga, ispitanici koji su vježbali bez držanja dijete, u usporedbi s onima na dijeti, djelovali su nabijeno.

Da ponovimo, ne morate se odlučiti za samo jedan od ova dva faktora. Rezultati ovog istraživanja su bili više informativni, no želite li dovesti svoje tijelo u red, znajte da nije dovoljno da puno vježbate i da je čak bitnije što jedete, iako jedno bez drugog ne ide!