Dijeta klinike Mayo osmišljena je od strane stručnjaka i nutricionista još davne 1949. godine, a do danas je ostala jedna od najučinkovitijih i najboljih opcija za gubitak suvišnih kilograma. U usporedbi s drugim popularnim programima za mršavljenje, izgleda manje kao dijeta, a više kao jednostavno uravnotežena prehrana i revizija načina života koja ima za cilj pomoći vam da se više krećete i zamijenite lošu prehranu i navike onim zdravijim.

Budući da dijeta klinike Mayo ne uključuje nikakva velika ograničenja u prehrani ili pretjerano naglašavanje važnosti određenih prehrambenih skupina, vjerojatnije je da će pridržavanje ovog plana prehrane dovesti do trajnog dugotrajnog gubitka težine nego što je to slučaj kod restriktivnijih dijeta.

Ova je dijeta podijeljena na dva dijela - 'Izgubi!' i 'Živi!' — s neznatno drugačijim uputama za svaki od njih. Prva faza namijenjena je pokretanju procesa mršavljenja, a druga faza pomaže nastaviti i održati zdrave navike.

Prva je faza osmišljena kako bi vam pomogla da izgubite 3 do 5 kilograma, a kako biste gubili 0,5 do 1 kg tjedno, morat ćete unositi najmanje 500 do 1000 kalorija manje svakog dana.

Ova faza traje dva tjedna i fokusira se na 15 navika, pozivajući vas da dodate u svoju svakodnevicu pet zdravih navika, riješite se pet nezdravih i usvojite još pet dodatnih zdravih. Primjer navike koju bi bilo dobro izgubiti je prestati jesti dok gledate televiziju, dok je recimo vježbati barem 30 minuta svakog dana navika koju bi bilo korisno usvojiti. Ova prva faza je restriktivnija od druge jer je namijenjena ubrzanom gubitku težine i stjecanju navika koje će na duge staze pomoći održati zadovoljstvo stanjem na vagi. 

Što ne smijete raditi tijekom prve faze:

Piti alkohol
Jesti dok gledate TV
Jesti vani

Što ne smijete jesti:

Šećer koji ne dolazi iz voća
Prerađenu hrana, poput zapakiranih grickalica

Što je poželjno:

Započeti dnevnu rutinu vježbanja u trajanju od najmanje 30 minuta

Što možete jesti:

Povrća i voća koliko želite
Cjelovite žitarice
Nemasne proteine i mliječne proizvode
Zdrave masti

Potencijalna potreba za smanjenjem unosa kalorija tijekom ove faze može biti točka spoticanja za neke ljude, a ako se to dogodi, dobra ideja je postupno smanjivanje broja kalorija tijekom duljeg vremenskog razdoblja kako biste izbjegli tromost ili osjećaj gladi. Dnevni kalorijski unos temeljit će se na vašoj početnoj tjelesnoj težini i spolu.

Nakon što usvojite zdravije prehrambene navike i postanete aktivniji tijekom prve faze, možete krenuti planirati dugoročnu strategiju koje ćete se moći pridržavati. Druga faza ne zadaje izbacivanje bilo koje hrane iz prehrane, već se umjesto toga usredotočuje na umjereno jedenje. Osim toga, ona pruža i grubi vodič o veličinama serviranja putem piramide kako bi vam pomogla postići dnevne ciljeve unosa kalorija. Tu su i informacije o pametnom odabiru hrane, planiranju obroka i pridržavanju rutine vježbanja.

Praćenje tradicionalnih prehrambenih smjernica podrazumijeva jedenje više povrća, voća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i mliječnih proizvoda te smanjeni unos slatkiša, a što znači maksimalno 75 kalorija dnevno, no najjednostavniji recept za pridržavanje ovog režima prehrane je vođenje već spomenutom piramidom po pravilu da obilatiji obroci budu oni od namirnica s dna piramide, dok biste najmanje trebali jesti onoga što se nalazi na samom vrhu

A ako je sve navedeno bilo dovoljno da vas uvjeri da joj date šansu, evo i prijedloga obroka za prvi tjedan:

1. dan: 

Doručak - 1 ½ šalice žitarica od cjelovitog zrna u kombinaciji s 1 šalicom nemasnog grčkog jogurta i 1 šalicom malina

Ručak - velika salata s 2 šalice rikule, 1 šalicom mrkve, 1 šalicom krastavaca, 1 šalicom cikle i 100 grama škampi, u kombinaciji s roladom od cjelovitih žitarica s 1 žličicom maslaca i 2 klementine

Večera - popržite 100 grama pilećih prsa bez kostiju i kože, 1⁄3 šalice kuhane smeđe riže i 2 šalice pirjane paprike i mrkve

Međuobrok - mala jabuka

2. dan:

Doručak - 1 šalica jogurta bez masti s 1 šalicom narezanih jagoda i 1 kriškom tosta od cjelovitih žitarica s 1 ½ žličicom maslaca od orašastih plodova

Ručak - velika salata s 2 šalice zelene salate, 1 šalicom naribane mrkve, 1 šalicom crvene paprike, 1 šalicom krastavaca narezanih na kockice i 100 grama pečenih pilećih prsa bez kostiju i kože, 1 žlice maslinovog ulja i octa i 1 mala banana

Večera - 70 grama pečenog lososa sa zaprškom od limuna posluženog na podlozi od sirovog špinata (2 šalice), 1 rolada od cjelovitog zrna s 1 žlicom maslaca i ¾ šalice bobičastog voća

Međuobrok - 1 šalica celera i 3 žlice humusa

3. dan:

Doručak - 1 jaje pečeno bez masti, 1 kriška tosta od cjelovitih žitarica s do 2 žličice margarina i 1 srednja naranča

Ručak - sendvič s pečenom govedinom sa senfom, zelenom salatom, rajčicom i lukom, ½ šalice štapića mrkve i 1 šalica grožđa

Večera - 100 grama pirjanih škampa i 1 ½ šalice graška, te 1⁄3 šalice kuhane smeđe riže

Međuobrok - mala jabuka

4. dan: 

Doručak - 1 pecivo od cjelovitog zrna s 3 žlice krem sira bez masti i 1 naranča srednje veličine

Ručak - tortilja od cjelovite pšenice s dimljenom puretinom, zelenom salatom, rajčicom, lukom i salsom), 1 šalica narezanih krastavaca i rajčica u octu i 1 manja jabuka

Večera - 100 grama pečenog odreska, ½ srednje pečenog krumpira s najviše 2 žlice kiselog vrhnja ili 1 žlicom maslaca, 2⁄3 šalice mahuna i 1 malom kruškom

Međuobrok - 1 šalica štapića mrkve s do 3 žlice nemasnog preljeva

5. dan:

Doručak - parfe od voća i jogurta s 1 šalicom jogurta bez masti i 1 šalicom malina, 1 pecivo od cjelovitog zrna i 1 ½ žličica maslaca od orašastih plodova

Ručak - tortilja od cjelovitog zrna s kuhanim pilećim prsima, zelenom salatom, rajčicama, krastavcima i 2 žličice majoneze, ½ šalice štapića mrkve i 1 mala nektarina

Večera - 100 grama svinjskog mesa, 1 šalica šparoga, 3 mala krumpira prelivena s 1 žličicom maslinovog ulja i 1 šalica borovnica

Međuobrok - 1 šalica štapića mrkve i 3 žlice humusa

6. dan:

Doručak - palačinka od cjelovitog zrna s  ¾ šalice borovnica i 1 ½ žlicom javorovog sirupa, plus 1 šalica obranog ili nemasnog mlijeka

Ručak - pecivo od cjelovitog zrna s 1 ½ žlicom maslaca od kikirikija i narezanom malom bananom, 1 šalicom jogurta bez masti i 4 stabljike celera

Večera - pureći burger sa zelenom salatom, rajčicom i lukom na ½ male lepinje od cjelovitog zrna i 1 srednja naranča

Međuobrok - ½ šalice štapića celera, kriške 1 male jabuke i 2 ½ žličice maslaca od kikirikija

7. dan:

Doručak - slani muffin od cjelovitih žitarica preliven 1 jajetom, ½ šalice špinata, kriške rajčice i 2 klementine

Ručak - pita od puretine sa zelenom salatom, rajčicom i lukom i malo balzamičnog octa, 3 šalice zelene salate prelivene s ½ šalice nara ili bobičastog voća, te 1 žličica maslinovog ulja i balzamičnog octa po ukusu

Večera - 100 grama pečene tune, 3 mala crvena krumpira s malo maslinovog ulja, 1 1⁄3 šalice zelenog graha i 1 šalica jagoda

Međuobrok - grickajte 15 trešanja i ½ šalice štapića od mrkve