Svi oni zdravi obroci koje bismo češće trebali konzumirati prvenstveno zbog zdravlja, ali i u slučaju želje za gubitkom kilograma, na estetski najšarmantnijoj društvenoj mreži nekako prolaze ispod radara, redovito zasjenjeni svim mogućim varijantama comfort fooda.

No, s vremena na vrijeme, među fotografije vrućih čokolada, pizza s Netflixom u pozadini, bubble wrapova i ostali poslastica, ušulja se i pokoja zdravija, oku jednako ugodna varijanta. Jedna od takvih je i salata koju zahvaljujući dominantnoj ružičastoj nijansi milenijalci obožavaju, a koja je pod imenom 'La Rosa del Veneto' počela osvajati Instagram. 

Trendove su pokrenuli restorani iz svjetskih foodie prijestolnica poput New Yorka i Londona, odlučivši salate bazirati na radiču, točnije sorti Radicchio del Veneto, upravo zahvaljujući njegovoj neobičnoj ružičastoj nijansi. Povrće koje nam je uglavnom poznato po zagasitoj, gotovo ljubičastoj nijansi, nježnih je nijansi ukoliko se uzgaja na poseban način, odnosno, velikim dijelom u mraku kako se ne bi razvile tamne boje. 

Prvu varijantu ove salate osmislio je njujorški restoran Finch koji je u ružičaste listove radiča ukomponirao i pečene kruške, pinjole, ružmarin te cipollini luk, no, ovisno o osobnim preferencijama, ovo iznimno zdravo povrće bogato vitaminima C, B1 i B2 te gotovo bez kalorija možete kombinirati s rotkvicama, krastavcem, rajčicom, mozzarellom i ostalim namirnicama koje volite dodati salatama

Što se samog okusa tiče, svi oni koji su ju imali prilike probati, kažu kako je manje gorka od klasičnog radiča i suptilnijeg okusa, a zbog čega će ju možda zavoljeti i oni kojima je radič inače pregorak. Samo pustite mašti na volju i bacite se na isprobavanje nekih novih, potencijalno omiljenih kombinacija.