RAJ NA ZEMLJI KOJI MNOGI JOŠ NISU OTKRILI: Hrvatski otok na listi najpoželjnijih destinacija, ima samo jedan hotel

Ugledne britanske novine Lastovo su uvrstile među 10 najljepših europskih otoka.

Instagram

Razmišljate li još uvijek gdje biste mogli provesti godišnji odmor, a sanjate o miru i tišini i destinaciji koja ne vrvi turistima, svakako razmislite o Lastovu, biseru južnog Jadrana kojeg je i ugledni britanski 'The Guardian' uvrstio među 10 najljepših europskih otoka.

Udaljen svega 14 kilometara od bajkovite Korčule o kojoj smo pisali nedavno i koju su čitatelji i urednici uglednog portala 'Big 7 travel' proglasili petim najljepšim otokom na svijetu, Lastovo je još uvijek, unatoč sve većem broju onih koji ga otkrivaju, oaza koja će vas mirom i netaknutom prirodom u potpunosti opustiti.

Brojne crkvice, vinogradi i više od 200 km pješačkih staza oduševit će svakoga, a jednako će uzbudljive biti posjete skrovitim uvalama do kojih se može doći iznajmljenim brodicama, kao i ronjenje i otkrivanje okolnog akvatorija i podvodne flore i faune.

'Provedite vrijeme u borovim šumama diveći se otočkim kućama u venecijanskom stilu, zatim istražujući neke od njegovih crkava ili plivajući u prozirnom moru uvale Skrivena luka', piše u objavi 'The Guardiana' kojemu ovo nije prvi put da piše o ovom šarmantnom otoku

'Bio je to prekrasan prizor: stjenoviti rtovi i plavo more, duboko i tajanstveno. Mladen mi je pokazao na uvalu ispod. 'U proljeće sam vidio dupine kako tamo stjeruju na tisuće riba, a onda lude jedući ih'... 'Sljedećih sam dana kanuom istražio desetak usamljenih uvala i stjenovitih obala i odvezao se do Lastova, mjesta okićenih dimnjaka i očaravajućih ruševina. Navečer sam sjedio na zidu i promatrao rotore mog divovskog kozmičkog helikoptera (odsjeo je u svjetioniku Struga, op.a.). Počinjao sam se osjećati izgubljenim i poželio sam ostati tu zauvijek', pisao je za 'The Guardian' Kevin Rushby još 2017. godine, u potunosti očaran svime što mu je Lastovo ponudilo, priznavši kako mu je malo nedostajalo da Lastovo zauvijek zauzda nomada u njemu.

Inače, na Lastovu postoji samo jedan hotel, a upravo zahvaljujući malenom broju stanovnika i posjetitelja te netaknutoj prirodi ovaj je otok još uvijek jedno od svjetlosno najmanje zagađenih mjesta na svijetu.