ŠPANJOLSKO LJETO NA VAŠEM TANJURU: Saznajte recept za kremastu i bogatu salmorejo juhu

Isprobajte kremastu i bogatu salmorejo juhu, kao i brojne druge recepte iz najslasnije Gourmet ljetne kuharice.

Shutterstock

Povratak svakodnevnim obavezama i novi počeci uvijek nas iznenade pa se s nostalgijom prisjećamo ljetnog odmora i uživanja.

Usprkos gradskoj vrevi, zadržite luksuz ljetnih okusa i aromatičnih mediteranskih gastronomskih doživljaja. Produljite osjećaj sunca i mora na koži, prisjetite se zvuka cvrčaka i mirisa agruma te se počastite neodoljivim jelom koje donosi španjolsko ljeto na tanjur. Isprobajte kremastu i bogatu salmorejo juhu, kao i brojne druge recepte iz najslasnije Gourmet ljetne kuharice!

Story 

Ova hladna juha priprema se na jugu Španjolske, a mi vam donosimo recept koji se nalazi u Gourmet ljetnoj kuharici, novom izdanju prepunom inspiracije za idealne ljetne gastronomske kreacije. Volite li španjolski klasik koji se jede žlicom, hladnu juhu gazpacho, vrijeme je da otkrijete salmorejo, hladnu juhu od rajčica koja se priprema na jugu Španjolske. Slična je gazpachu, ali se priprema isključivo od rajčica, dok se gazpacho priprema od kombinacije povrća kao što su rajčice, krastavci, paprike...

Shutterstock 

Za razliku od gazpacha, salmorejo juha više je kremasta, gušća, bogatijeg okusa, a možete je pripremiti od domaćih ljetnih, ali i mini rajčica. Tajna je u korištenju vrhunskog maslinova ulja jer joj upravo ono daje svilenkastu, kremastu teksturu. Donosimo vam recept koji se nalazi u novom izdanju Gourmet ljetne kuharice, u kojoj možete pronaći pregršt inspiracije te brojne druge slane I slatke recepte za produžetak ljeta u okrilju vašega doma!


SALMOREJO JUHA
(4 - 6 osoba, 130 minuta)

450 g zrelih rajčica
2 češnja češnjaka
3 kriške focaccie ili bijelog kruha
1,2 dl maslinova ulja
1 žličica soli
1 žlica jabučnog octa
2 šnite nasjeckanog pršuta
1 tvrdo kuhano jaje
krutoni

Ilustracija: Mateja Sučević 

U loncu zagrijte 2 l vode do vrenja. U međuvremenu zarežite svaku rajčicu i kuhajte 30 sekundi u vreloj vodi kako biste lakše uklonili kožicu. Oguljene rajčice razrezane na četvrtine stavite u blender i dodajte češnjak. Kruh kratko namočite u malo vode, ocijedite rukama i dodajte u blender. Blendajte dok ne dobijete pire. Dodajte ulje, sol i ocat pa blendajte još desetak sekundi. Odložite u hladnjak na dva sata kako bi se juha ohladila. Poslužite uz dodatak maslinova ulja i krutona, a po želji i malo pršuta te polovicu tvrdo kuhanog jajeta.

Gourmet ljetnu kuharicu potražite na prodajnim mjestima i otkrijte tajnu ljetnog hedonizma u bilo koje doba godine.