Vrijeme je kao stvoreno za druženje uz roštilj, ali ovaj put ne samo uz meso i povrće jer na scenu stupa i njegovo veličanstvo – sir.

Za početak ovog ukusnog druženja važno je zapamtiti da nije svaki sir idealan za pečenje na roštilju i zato birajte one koji imaju visoku točku topljivosti. Naime, zahvaljujući tom svojstvu, toplina će otvoriti novu paletu okusa, a sir se neće lijepiti po roštilju. Jedan od najpoznatijih takvih sireva jest halloumi, slanog je okusa i teksture slične mozzarelli. Pečen se poslužuje kao toplo predjelo uz povrće, salate te namaze poput humusa i tahinija. Izlaganjem visokim temperaturama dobiva koricu i lijepu boju. Tu je i uvijek rado birana feta, čija se prirodna slanost odlično slaže s povrćem, te domaći škripavac čije deblje grilane kriške poslužite na komadu kruha uz rikolu, maslinovo ulje i lagani umak na bazi vrhnja i češnjaka. Pečeni sir voli kombinacije s pečenim i svježim povrćem, još toplog ga dodajte u salate, ali i u ukusne domaće hamburgere...

Donosimo vam recept za pripremu dimljenog sira na grilu. Ovaj recept, kao i onaj za pripremu grilane fete, kao i brojne druge ideje pronađite u novom izdanju, Gourmet ljetnoj kuharici, najboljem izvoru inspiracije za vaš ljetni stol.

Gourmet ljetna kuharica
Foto: promo

Dimljeni sir na grilu

(4 osobe, 15 minuta)

pola domaćeg dimljenog sira

maslinovo ulje

začini po želji

papar

Recept za dimljeni sir na roštilju
Foto: Shutterstock

Dimljeni sir narežite na deblje trokute. Ne skidajte mu koru jer tako zadržava više prirodne arome. Pecite kratko te prije posluživanja prelijte s malo maslinova ulja i pospite svježim začinskim biljem po želji. Naša su preporuka vlasac, bosiljak i ružmarin. Poslužite uz salatu i svježe povrće.

Gourmet ljetnu kuharicu na prodajnim mjestima potražite od 13. srpnja po cijeni od 59 kn i prepustite se ljetnom hedonizmu.

Gourmet ljetna kuharica
Foto: promo

Uzmite novu najsočniju GOURMET LJETNU KUHARICU u ruke, inspirirajte se idejama koje donosi i uživajte u ljetu!