Uživate li u ideji druženja oko stola, uz roštilj ili uz kod kuće pripremljena jela, zasigurno se suočavate s pitanjem, što donijeti, što pripremiti? Uz klasični raspored tko će donijeti meso, a tko salatu ili voćnu pitu, jedan se detalj nametnuo kao must have ovakvih druženja. Govorimo o umacima i namazima. Posuda ukusnog umaka koji se savršeno slaže s grilanim mesom ali i povrćem, domaći humus poslužen uz još tople lepinje, osvježavajući tzatziki... Slobodno nastavite s nizom i zapamtite, s ovim odabirom ne možete pogriješiti. A pri posluživanju iskoristite priliku za objasniti što je u kojoj od posudica jer tako širite dobre vibracije i prije nego što je sam obrok krenuo. Osim povrća i mesa s grila, te domaće pripremljenog kruha, umake i namaze poslužite uz svheže narezane mrkve, krastavce i paprike ali i krekere i grisine.
A što i kako pripremiti? Donosimo tri odlična recepta.

Namaz od patlidžana

Sastojci:
1 veliki patlidžan
5 žlica maslinova ulja
2 mlada luka (i bijeli i svijetlozeleni dio)
1 češanj češnjaka
2 žlice svježeg peršina
sol i papar
dimljena slatka paprika u prahu

Priprema:
Narežite patlidžan na kolutove, posolite i neka odstoji 30 minuta kako bi izišla gorčina. Zatim ih posušite kuhinjskim ubrusom. Zagrijte 4 žlice maslinova ulja na tavi (po potrebi i više), prepržite patlidžane sa svake strane dok ne poprime lijepu boju. Ostavite da se ohlade. Zagrijte ostatak maslinova ulja te dodajte nasjeckani luk i češnjak. Lagano popržite. Patlidžan, luk i češnjak prebacite u blender, dodajte maslinovo ulje, sol i papar te kratko izmiksajte. Prebacite u zdjelu za posluživanje te pospite paprikom i peršinom. Poslužite uz tostirani kruh, lepinje ili krekere.

Tzatziki

Sastojci:
4,5 dl gustog jogurta ili milerama
1 krastavac, oguljen i nariban
3 češnja češnjaka, zgnječena
2 žlice maslinova ulja
žlica vinskog octa
sol

Priprema:
Krastavac posolite i ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim ga dobro istisnite rukama da se ocijedi što više vode. Pomiješajte s ostalim sastojcima. Po potrebi dosolite. Ostavite u hladnjaku najmanje 2-3 sata prije posluživanja. Poslužite uz lepinje, ljetne salate, grilano meso i ribu.

Chimichurri

Sastojci:
¼ šalice sitno nasjeckanog peršina
3 žlice crvenog vinskog octa
4 češnja češnjaka, sitno najseckana
2 žlice origana
2 čajne žličice mrvljenog crvenog papra
½ šalice maslinovog ulja
Priprema
Umak koji će vašem sočnom odresku, pečenoj piletini ili ribi dati na okusnoj posebnosti Usitnite peršin, češnjak, papar. Pomiješajte ih dodavajući origano, sol i papar, ocat i maslinovo ulje. Po želji možete dodati i malo limunovog soka. Prije posluživanja preporuka je da umak odstoji minimalno 20 minuta, a još je ukusniji ukoliko ga pripremite dan ranije te ostavite u frižideru. Prije posluživanja izvadite umak kako bi postigao sobnu temperaturu te začinite meso, ribu ali povrće, bez obzira poslužujete li svježe, kuhano ili pečeno.