Uživate li u ideji druženja oko stola, uz roštilj ili uz kod kuće pripremljena jela, zasigurno se suočavate s pitanjem, što donijeti, što pripremiti? Uz klasični raspored tko će donijeti meso, a tko salatu ili voćnu pitu, jedan se detalj nametnuo kao must have ovakvih druženja. Govorimo o umacima i namazima. Posuda ukusnog umaka koji se savršeno slaže s grilanim mesom ali i povrćem, domaći humus poslužen uz još tople lepinje, osvježavajući tzatziki... Slobodno nastavite s nizom i zapamtite, s ovim odabirom ne možete pogriješiti. A pri posluživanju iskoristite priliku za objasniti što je u kojoj od posudica jer tako širite dobre vibracije i prije nego što je sam obrok krenuo. Osim povrća i mesa s grila, te domaće pripremljenog kruha, umake i namaze poslužite uz svheže narezane mrkve, krastavce i paprike ali i krekere i grisine.
A što i kako pripremiti? Donosimo tri odlična recepta.
Namaz od patlidžana
Sastojci:
1 veliki patlidžan
5 žlica maslinova ulja
2 mlada luka (i bijeli i svijetlozeleni dio)
1 češanj češnjaka
2 žlice svježeg peršina
sol i papar
dimljena slatka paprika u prahu
Priprema:
Narežite patlidžan na kolutove, posolite i neka odstoji 30 minuta kako bi izišla gorčina. Zatim ih posušite kuhinjskim ubrusom. Zagrijte 4 žlice maslinova ulja na tavi (po potrebi i više), prepržite patlidžane sa svake strane dok ne poprime lijepu boju. Ostavite da se ohlade. Zagrijte ostatak maslinova ulja te dodajte nasjeckani luk i češnjak. Lagano popržite. Patlidžan, luk i češnjak prebacite u blender, dodajte maslinovo ulje, sol i papar te kratko izmiksajte. Prebacite u zdjelu za posluživanje te pospite paprikom i peršinom. Poslužite uz tostirani kruh, lepinje ili krekere.
Tzatziki
Sastojci:
4,5 dl gustog jogurta ili milerama
1 krastavac, oguljen i nariban
3 češnja češnjaka, zgnječena
2 žlice maslinova ulja
žlica vinskog octa
sol
Priprema:
Krastavac posolite i ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim ga dobro istisnite rukama da se ocijedi što više vode. Pomiješajte s ostalim sastojcima. Po potrebi dosolite. Ostavite u hladnjaku najmanje 2-3 sata prije posluživanja. Poslužite uz lepinje, ljetne salate, grilano meso i ribu.
Chimichurri
Sastojci:
¼ šalice sitno nasjeckanog peršina
3 žlice crvenog vinskog octa
4 češnja češnjaka, sitno najseckana
2 žlice origana
2 čajne žličice mrvljenog crvenog papra
½ šalice maslinovog ulja
Priprema
Umak koji će vašem sočnom odresku, pečenoj piletini ili ribi dati na okusnoj posebnosti Usitnite peršin, češnjak, papar. Pomiješajte ih dodavajući origano, sol i papar, ocat i maslinovo ulje. Po želji možete dodati i malo limunovog soka. Prije posluživanja preporuka je da umak odstoji minimalno 20 minuta, a još je ukusniji ukoliko ga pripremite dan ranije te ostavite u frižideru. Prije posluživanja izvadite umak kako bi postigao sobnu temperaturu te začinite meso, ribu ali povrće, bez obzira poslužujete li svježe, kuhano ili pečeno.
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju