Cvjetača, složit ćete se, nije baš svima omiljeno povrće. To je velika šteta, jer osim što je jako zdrava - prirodno je bogata vlaknima i B-vitaminima te pruža antioksidanse i fitonutrijente koji mogu zaštititi od raka - sa cvjetačom se može dobro zaigrati u kuhinji. Naime, iako joj je okus pomalo dosadan, njezina svestranost je velika - lijepo upija okuse koje joj dodamo, od sira, preko začina pa čak do čokolade a pripremom može dobiti i različite teksture.
Nadodajmo i da cvjetača također sadrži i vlakna koja pospješuju mršavljenje i probavu, kolin koji je neophodan za učenje i pamćenje, te ima vrlo malo kalorija, u 128 grama tek 25 kalorija. Obiluje i vitaminima i mineralima, pogotovo vitaminom C, K, B6, folnom kiselinom, manganom te magnezijem.
U nastavku donosimo recept uz koji cvjetača može postati omiljeni prilog pa čak i glavno jelo!
Sastojci:
1 glavica cvjetače, podijeljena na cvjetiće
1 žlica maslinovog ulja
2 žličice kima
1 žličica kurkume
½ žličice čilija u prahu
1 žličica soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220˚C. Dok se pećnica grije, u zdjeli pomiješajte cvjetaču, maslinovo ulje, kumin, kurkumu, čili u prahu i sol i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Začinjenu cvjetaču stavite na lim za pečenje obložen papirom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta ili dok lagano ne porumeni. Prijatno!
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju