Cvjetača, složit ćete se, nije baš svima omiljeno povrće. To je velika šteta, jer osim što je jako zdrava - prirodno je bogata vlaknima i B-vitaminima te pruža antioksidanse i fitonutrijente koji mogu zaštititi od raka - sa cvjetačom se može dobro zaigrati u kuhinji. Naime, iako joj je okus pomalo dosadan, njezina svestranost je velika - lijepo upija okuse koje joj dodamo, od sira, preko začina pa čak do čokolade a pripremom može dobiti i različite teksture.

Nadodajmo i da cvjetača također sadrži i vlakna koja pospješuju mršavljenje i probavu, kolin koji je neophodan za učenje i pamćenje, te ima vrlo malo kalorija, u 128 grama tek 25 kalorija. Obiluje i vitaminima i mineralima, pogotovo vitaminom C, K, B6, folnom kiselinom, manganom te magnezijem.

cauliflower-g2d4b32516_1920.jpg
Pixabay 

U nastavku donosimo recept uz koji cvjetača može postati omiljeni prilog pa čak i glavno jelo!

Sastojci:
1 glavica cvjetače, podijeljena na cvjetiće
1 žlica maslinovog ulja
2 žličice kima
1 žličica kurkume
½ žličice čilija u prahu
1 žličica soli

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220˚C. Dok se pećnica grije, u zdjeli pomiješajte cvjetaču, maslinovo ulje, kumin, kurkumu, čili u prahu i sol i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Začinjenu cvjetaču stavite na lim za pečenje obložen papirom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta ili dok lagano ne porumeni. Prijatno!