OVE NAMIRNICE 'UBIJAJU' IMUNITET: Mnoge od njih često konzumiramo, a treba ih zamijeniti ovime

O imunitetu često vodimo računa onda kada se već razbolimo.

Shutterstock

O unosu vitamina i zdravih namirnica obično brinemo kada se razbolimo i tada pokušavamo na brzinu ojačati imunitet, a preporuka liječnika je da nam zdrava prehrana bude dio svakodnevne rutine. 

Koje navike u prehrani slabe imunitet otkrila je nutricionistica Jovana Srejić Ferluga za portal 'Lepa&Srećna'

'Prevelik unos jednostavnih ugljikohidrata (bijelog brašna i šećera), nedovoljan unos tekućina, prevelik unos rafiniranih i hidrogeniziniranih ulja (kukuruzno, repino, suncokretovo, sojino ulje, ulje sjemena pamuka)', ispričala je Ferluga.

Unsplash 

Istaknula je da treba unositi namirnice koje jačaju imunološki odgovor organizma.

'Treba unositi povrće iz obitelji kupusnjača (cvjetača, brokula, prokulica, kupus, kelj, hren, korabica). Ova grupa povrća bogata je antikancerogenim, biološki aktivnim spojevima s izocijanatima. Također, i namirnice koje su izvori omega-3 masnoća: riba sjevernih hladnih mora, sjeme lana, chia sjemenke i orasi', objasnila je nutricionistica.

Shutterstock 

Podsjeća koliko je važno unositi hranu koja je bogata vitaminima.

Hrana koja je izvor vitamina C:citrusi, kivi, bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, brusnice, jagode, ribizli), paprika, peršin, špinat, kelj, brokula, prokulice

Cink: crveno meso, morski plodovi, mahunarke, sjemenke, koštunjavo voće

Antioksidansi: vitamin C, vitamin E, beta karoten, selen, sink

Instagram 

Vitamin D je također veoma značajan nutritivni element, koji jača kosti, utječe na dobro raspoloženje, ali i na zdravlje i funkcionalnost cijelog organizma. Kako kreću topli dani, možemo se osloniiti na izlaganje Suncu.
Probiotici spadaju u dobre bakterije jer koriste organizmu da bude zdrav. Oni nisu samo neophodni za zdrava crijeva, već i za naše cjelokupno zdravlje.

Hrana koja jača imunitet

Juha od kostiju: bogata je vitaminima i mineralima i djeluje umirujuće na respiratorna stanja

Bijeli luk: može smanjiti upalu, jača vaš imunološki sustava kako bi se efikasno borio protiv infekcija

Crni luk: kao i bijeli luk moćan je borac protiv infekcija koji jača imunološki sustav i smanjuje upalu

Jabučni ocat: ima snažno dezinfekcijsko djelovanje čak i prema najotpornijim bakterijskim sojevima i virusima. Koristite ga za začinjavanje salata ili pripremu napitaka

Shutterstock 

Avokado, masline i maslinovo ulje koje je sjajan izvor mononezasicćenih zdravih masti koje su izuzetno značajne za imunološki sustav 

Začini će mnogo jela učiniti ukusnijim, ali oni i blagotvorno djeluju na imunološki sustav, a posebno đumbir koji je jedan od najmoćnijih začina koji pomaže u smanjenju upale, jačanju imuniteta, smanjenju grlobolje i smanjenju razine bola, ali i kurkuma koju možete dodati u limunadu, čaj ili voćni smoothie.

Začinske biljke kao što su ružmarin, origano, bosiljak, timijan, dodajte u salate i koristite za mariniranje i začinjavanje mesa.

Za jačanje imuniteta unosite i čajeve od đumbira, matičnjaka i maslačka.