Nutricionisti često ističu da je jedna od najboljih stvari koje možemo učiniti za svoje zdravlje to da smanjimo količinu šećera u prehrani.
Naime, konzumiranje previše šećera, posebno rafiniranog povećava rizik za razne zdravstvene probleme, od dijabetesa i pretilosti do srčanih bolesti. Zbog toga se preporuča manje konzumacija slatke hrane, a to je lakše učiniti nego što se mnogima čini.
Ovo su savjeti kako to najlakše napraviti.
Pijte više vode
Zvuči jednostavno, a možda i čudno, no ispijanje dovoljne količine vode stvarno pomaže u odricanju od slatkiša. Ako se dovoljno hidratizirate tijekom cijelog dana, vaše tijelo će znati kada ste zaista gladni, a kada samo žudite za slanim i slatkim grickalicama.
Zaboravite na sokove, čak i one bez šećera
Puno šećera konzumiramo, a da nismo toga ni svjesni, no ne kroz hranu nego kroz pića koja ispijamo tijekom dana. Sjetite se samo ledenog čaja, svojih jutarnjih kava ili čaše mlijeka koji su dio vaše navike. Sve to sadrži šećer, a ispijanjem sokova u kratko vrijeme se prijeđe preporučena dnevna količina slatkog.
No nisu ni alternativa pića bez šećera jer sadrže zaslađivače i razne kemikalije koje nisu dobre za zdravlje. Ipak, možete koristiti steviju ili redovničko voće u prahu. To su prirodne alternative koje ne nose isti rizik kao umjetno stvoreni zaslađivači. Zbog toga se preporučuje napraviti si kod kuće pića poput ledenog čaja i kave te si u njih dodati steviju i slične dodatke. Na taj način ćete kontrolirati koliko slatkog ste konzumirali.
Jedite svježu hranu, ne prerađenu
Kada biste čitali etikete od svega što kupite u trgovini, iznenadili biste se koliko je šećera skriveno u toj hrani. Zbog toga se preporučuje izbjeći prerađenu hranu i prijeći na svježe namirnice. Primjerice, umjesto pakiranja pereca pojedite komade jabuke s organskim maslacem od kikirikija.
Jedite češće i zdravo
Kada dopustite sebi da dođete do faze u kojoj ste izgladnjeli, vjerojatno ćete žudjeti za hranom punom šećera i praznih kalorija. Potrudite se jesti redovito tijekom dana i primjerice rasporedite si pet obroka manje količine ili tri obroka i zdrave grickalice, odnosno užine. Spriječite svoje tijelo da dođe u 'izgladnjelu fazu'.
Sami napravite preljev za salatu
Preljevi za salatu često su puni šećera i nismo toga svjesni. Kako bismo ih izbjegli, najbolje je da sami kod kuće napravimo svoj preljev. Pritom je dobro koristiti se omjera 3:1 u korist ulja naspram octa. Možete kombinirati primjerice maslinovo ili avokado ulje s balzamičnim octom.
Izbjegavajte koktele i smanjite alkohol
Alkohol je općenito prepun šećera, a kad mu dodate sok, količine slatkog vrtoglavo rastu. Zbog toga su kokteli loša ideja. Ako volite ponekad konzumirati alkohol, odaberite vino ili neka druga 'čista pića' bez dodataka. Naravno, važna je umjernost jer nijedno alkoholno piće nije bez šećera.
Birajte tamnu čokoladu
Ako vam je čokolada 'slaba točka' i zbog nje jedete više slatkog nego biste trebali, trebali biste se prebaciti na tamnu čokoladu. Sadržava manje šećera, smanjuje krvni tlak, smanjuje upale i usporava starenje. Odaberite čokoladu s najmanje 70 posto kakaa i pritom se uvjerite da nije zaslađena.
Ipak, ne pokušavajte sve ove promjene uvesti u kratkom vremenu jer ćete biti osuđeni na propast. Važno je ići korak po korak te pratiti svoje zdravstveno stanje.