Ovo su dijelovi tijela koji prvi ostare: Ovako je najbolje održati mladolikost, no za ovaj dio je potrebno ići pod nož

Neki dijelovi tijela prvi stare, dok je drugima potrebno malo više vremena da pokažu znakove starenja.

Shutterstock

Starenje je nešto što mnoge žene jako plaši, no možda će vam utjeha biti da se znakovi starenja na nekim dijelovima tijela pokažu kasnije. Drugi pak, kojima se bavimo u ovom članku, prvi pokazuju vidljive znakove starenja.

1. Ruke

Ako ste žena, najuočljiviji znakovi starenja bit će vidljivi na vašim rukama. Prema dermatološkim studijama, gubitak elastičnosti i volumena kože na bočnim stranama ruku može biti uzrokovan hormonalnim promjenama. Kao rezultat tih promjena, koža počinje izgledati opušteno, a vene mogu postati vrlo istaknute. Štoviše, ovi znakovi starenja su uočljiviji jer su ruke rijetko prekrivene, što znači da mogu nastati mrlje zbog kontinuiranog izlaganja suncu.

Instagram 

Nešto što možete učiniti kako biste smanjili učinke sunčeve svjetlosti na kožu je da nosite rukavice ili koristite kremu za sunčanje na rukama. Njegujući ruke, stalno ih hidratizirajući i štiteći od izlaganja suncu, učinit ćete da izgledaju mlađe.

2. Čelo

Bore se prve uočavaju na čelu, zbog čega bi moglo odati i vaše godine. Ove bore nastaju kada izražavate emocije i ostavljaju tragove koji pokazuju znakove starenja. Kako biste smanjili učinak bora na licu, morate koristiti proizvode koji sadrže retinol jer on povećava kolagen i smanjuje bore te uklanja mrtvu kožu. Kao rezultat toga, koža na vašem licu uvijek će izgledati nježnije i sjajnije, skrivajući znakove starenja.

3. Oči

Koža oko očiju je relativno tanka i stvara bore kada žmirite. Lako se ošteti, a sve skupa rezultira preuranjenim znakovima starenja na tom području.

Shutterstock 

Kako biste usporili starenje kože na tom području, redovito se mažite kremom sa zaštitnim faktorom, nosite sunčane naočale koje blokiraju djelovanje UV zračenja, a to će utjecati i na to da ćete manje žmiriti.

4. Vrat

Možda ste se koncentrirali samo na sprječavanje bora na licu, a zaboravili na vrat, što je velika greška. Naime, i vrat će pokazati prve znakove starenja. Iako možete spriječiti oštećenje kože redovitim nanošenjem krema za zaštitu od sunca, to neće pomoći ukloniti sve znakove starenja. Kako starite, u području brade i na dnu vrata bit će sve više viška kože jer će gubiti elastičnost i volumen. Ovaj problem možete riješiti tretmanima kod dermatologa koji će vam preporučiti injekcije botoxa, kreme koje sadrže retinol i druge estetske zahvate.

5. Usta

Nakon bora na čelu i vratu, vaše će se godine prvo vidjeti oko usta. Kako koža stari, pojavljuju se bore koje će dodatno potaknuti oštećenje od sunca ili činjenica da pijete previše tekućine na slamku ili bočicu.

6. Prsa

Nosite li dekoltiranu odjeću, znakovi starenja među prvima će se pojaviti u području dekoltea, osobito pod utjecajem ultraljubičastog zračenja.

Shutterstock 

Na prsima će se pojaviti mrlje ili gubitak pigmentacije, a primijetit ćete i istaknutije krvne žile. Ako to želite izbjeći, nosite odjeću koja pokriva to područje i redovito se mažite kremom za sunčanje. Najbolje je da kremu nanesete prije odijevanja kako bi koža imala vremena sve upiti.

7. Laktovi

Laktovi se uglavnom sastoje od kostiju i nemaju mišića ili masti koji bi im dali volumen. Koristite ih dok ste naslonjeni i na taj su način pod pritiskom, zbog čega će nastati duboke bore. Te znakove starenja drugi će lako primijetiti. Kako biste spriječili njihovo prerano stvaranje, koristite hidratantne kreme koje sadrže salicilnu kiselinu za pomlađivanje kože.

8. Koljena

Kao i kod laktova, koljena će prva pokazati prve znakove starenja i koža će se prvo opustiti. To je područje s puno kostiju i ligamenata, ali s malo mišića i masti.

Shutterstock 

Zbog toga će se koža brzo opustiti i biti puna bora. Problem ćete riješiti redovitim nanošenjem krema koje sadrže salicilnu kiselinu ili ureu te hidratantnih losiona koji će zagladiti kožu i dati joj novi život.

9. Kosa

Kosa će prvo pokazati svoje godine jer će izbiti sijede vlasi. Svi ih imamo jer tijelo prestaje proizvoditi pigmentne stanice u srednjim godinama. Neki ljudi će prve sijede vlasi imati već u tridesetima, ali najčešće je to nasljedno stanje i to prerano sijeda kosa. U većini slučajeva prvo sjiedenje događa se u pedesetima. Postoji povezanost između unosa vitamina B i pojave sijede kose, piše Stil