Starenje je neizbježan proces u životu svakog od nas. Kod nekih su ljudi znakovi starenja vidljiviji ranije, dok drugi, zahvaljujući genetici, prehrani i načinu života, dulje ostaju mladoliki.

Prehrana igra veliku ulogu u tome kada ćemo osjetiti prve znakove starenja.

Sva hrana i piće prolaze kroz želudac i na kraju završavaju u tankom crijevu. Tanko crijevo razgrađuje sve što jedete i pijete na osnovne elemente, uključujući vitamine, minerale i hranjive tvari.

Citrusi agrumi limun naranča limeta
Shutterstock 

Hrana loše kvalitete, poput transmasti, uzrokuje upalu- a starenje je u osnovi kronično upalno stanje.

Namirnice koje ubrzavaju starenje:

Sva duboko pržena hrana poput čipsa i pomfrita.
Krafne, torte i kolači. Pretjerani unos šećera povezan je s ranim razvojem bora.
• Masno meso: bogato je 'zasićenim mastima', a masno meso ima slabu nutritivnu vrijednost.
Prerađeno meso: većina prerađenog mesa sadrži mnogo zasićenih masti i nitrata; oboje ubrzavaju upalu, a time i starenje.
• Previše alkohola: do dva pića dnevno mogu biti korisna, ali sve osim povremenog piva ili čaše vina uzrokuje prerano starenje.

Hrana protiv starenja:

Mrkva

Mrkva spada među najzdravije namirnice, a glavni razlog tome je beta-karoten. Snažan je antioksidans koji štiti naše stanice i DNK od slobodnih radikala – kao što su onečišćene tvari u okolišu.

Mrkva, salata od mrkve.jpg
Shutterstock 

Poznato je da slobodni radikali uzrokuju prerano starenje, a beta-karoten u tom pogledu djeluje kao preventivna mjera. Mrkva također sadrži falkarinol koji ima antikancerogena svojstva.

Sjeckanje i kuhanje povrća omogućuje 'istjecanje' nekih hranjivih tvari. Stoga je mrkvu najzdravije jesti sirovu i cijelu.

Proizvodi od soje

Proizvodi od soje kao što su tofu i edamame mahune – pomažu u sprječavanju starenja. Edamame mahune imaju bogatu zalihu izoflavona, klase fitokemikalija koje imaju antikancerogena, protuupalna, antimikrobna i antioksidativna svojstva.

Tofu i blitva.jpg
Shutterstock 

Omiljen među vegetarijancima i veganima, tofu ima iste prednosti kao edamame, ali sa zdravom dozom proteina i esencijalnih aminokiselina.

Također, bogat je kalcijem, bakrom, magnezijem, manganom, fosforom i cinkom!

Losos

Poznato je da bolesti koje napadaju mozak i srce uglavnom pogađaju starije osobe. Dobro rješenje je dio crvenog mesa zamijeniti slatkovodnom ribom, poput lososa, koja osigurava zdrave masne kiseline.

Losos
Instagram 

Znanstvenici izvješćuju da omega-3 masne kiseline mogu spriječiti kognitivni pad povezan sa starenjem. Slatkovodna riba je također puna kalija, koji može spriječiti bolesti srca.

Losos je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži dobru dozu selena, minerala koji pomaže u zdravlju štitnjače, regulira hormonsku aktivnost i održava metabolizam budnim!

Agrumi

Limun, limeta, grejp, naranča i mandarina neke su od najboljih namirnica protiv starenja. Puni su vitamina C koji ima antioksidativna svojstva, bori se protiv infekcija i ograničava upale.

Kako provoditi limun dijetu
Unsplash 

Sadrži i flavonoide i karotenoide protiv starenjasprječava propadanje kognitivnog sustava, bolesti srca i razne vrste raka, piše Stil