Kolesterol je vrsta masnoće koja je neophodna u izgradnji naših stanica i sudjeluje u metaboličkim procesima, no razlikujemo ‘dobar’ HDL kolesterol i ‘loš’ LDL kolesterol.

‘Dobar’ kolesterol (lipoproteini velike gustoće) na sebe veže višak kolesterola u krvi i prenose ga u jetru na razgradnju pa se tako sprječava nagomilavanje kolesterola na stijenkama krvnih žila i vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, tu je i ‘loš’ kolesterol (lipoproteini male gustoće) koji prenosi kolesterol iz jetre do stanica. Tu može doći do taloženja viška kolesterola na stijenkama arterija te stvaranja aterosklerotskog plaka koji s vremenom može uzrokovati začepljenje krvnih žila.

kolesterol.jpg
Shutterstock 

To posljedično može dovesti do povećanja krvnog tlaka, moždanog udara ili infarkta, a ako se kolesterol taloži u žučnom mjehuru može doći do stvaranja žučnih kamenaca.

Za sve koji imaju povišen kolesterol prvi korak je promjena prehrambenih navika, a tek ako se prehranom ne uspije sniziti povišena razina kolesterola, uvode se lijekovi.

Dok određene namirnice mogu pomoći u održavanju arterija otvorenima, postoje i one koje značajno doprinose njihovom začepljenju.

To znači da sljedeće tri namirnice, ako ih jedemo prečesto, mogu začepiti naše arterije i narušiti zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Slanina

suho meso
Shutterstock 

Bogata zasićenim mastima, slanina može povisiti razinu LDL-a, lošeg kolesterola koji stvara plak na arterijama.

Maslac

što više deblja ulje ilimaslac
Shutterstock 

Maslac sadrži i zasićene masnoće koje podižu kolesterol odgovoran za začepljenje arterija, naravno ako pretjerate.

Punomasni sir

Sir gauda
Shutterstock 

Osim zasićenih masnoća, punomasni sir je bogat i natrijem koji uzrokuje povećanje krvnog tlaka te kolesterolom koji povećava rizik od srčanih bolesti.

Zdrave alternative

Avokado.jpg
Shutterstock 

Kako biste imali zdravo srce, pokušajte ograničiti unos ovih namirnica i uvesti zamjene za njih poput avokada, maslinovog ulja i orašastih plodova, kažu kardiolozi.