U dijeti protiv povišenog kolesterola mogu vam pomoći različiti sastojci u hrani. Neka hrana sadrži topiva vlakna koja vežu kolesterol i njegove prekursore u probavnom sustavu,  a mogu ga vezati i prije nego uopće uđe u krvotok.

Blagotvorni učinak odabranih namirnica temelji se na višestruko nezasićenim masnoćama koje izravno smanjuju 'loš kolesterol'. I treće, imaju hranu koja sadrži sterole i stanole, jer ti sastojci blokiraju apsorpciju kolesterola u krvi.

Zdrava hrana
Shutterstock 

Da biste unijeli dovoljno topivih vlakana, redovito jedite zobene pahuljice ili običnu valjanu (oljuštenu) zob koju možete kupiti u svakoj trgovini zdrave hrane po vrlo povoljnoj cijeni. Također se preporučuju ječam i druge cjelovite žitarice, piše Lepa&Srećna.

Mahunarke su druge na ovom popisu – grah i leća također će pomoći da se dulje osjećate sitima. Soja, kao i sojino mlijeko i sir, snažno su oružje protiv lošeg kolesterola. Uzimajte masti iz orašastih plodova kao što su bademi, orasi, kikiriki (moraju biti neslani). Dovoljno je pedeset grama dnevno.

Hrana i sjemenke
Shutterstock 

Preporučuje se i biljno ulje, posebno maslinovo. Dobra je i masna riba koja sadrži omega-3 masne kiseline, snižava kolesterol i zamjenjuje meso koje bi ga povisilo. Prelazak na dijetu protiv povišenog kolesterola ne znači da morate prestati uzimati terapiju koju vam je liječnik propisao.

Međutim, ova dijeta će vam pomoći da značajno poboljšate svoje zdravlje i održite svoje arterije fleksibilnima. Dobra je za zdravlje probavnog trakta, jake kosti i uravnotežen krvni tlak.