Ako se i vama događa da ubrzo nakon što popijete kavu dobijete potrebu za odlazak na zahod, niste sami u tome. Događa se to mnogim ljudima, a znanstvenici sa Sveučilišta Texas proveli su istraživanje upravo na tu temu. Tijekom istraživanja štakorima su tri dana davali kavu, koja je uspjela povećati pokretljivost crijevnih mišića, neovisno o dozi kofeina.

Kava
Unsplash 

'Pokretljivost mišića tankog crijeva povećao se kod štakora nakon tri dana konzumiranja kave. To znači da su štakori, baš kao i ljudi, morali obaviti veliku nuždu nakon što su popili kavu. Zanimljivo je da su ti učinci neovisni o kofeinu, jer je kava bez kofeina imala sličan učinak na njihovu probavu', rekao je glavni autor studije Xuan-Zheng Shi za britanski The Mirror.

Pretpostavlja se da je laksativni učinak kave posljedica njezinih kiselih svojstava. Pretpostavka je da povišena razina želučane kiseline, koja se stvara zahvaljujući klorogenskoj kiselini u kavi, aktivira rad probavnog sustava. Dakle, sljedeći put kad vas kava natjera na zahod, budite sigurni da je sve u redu s vašim zdravljem.

Kava
Shutterstock 

Mnogi se pitaju je li kava dobra za naš organizam ili ne. Iako kava ima brojne zdravstvene prednosti među kojima se često naglašavaju antioksidansi koje sadrži te činjenicu da pomaže pri mršavljenju, no nutricionisti kažu da omiljeni napitak može napraviti više štete nego koristi ako se ispija na prazan želudac.

Što znači kad idete na zahod odmah nakon kave
Shutterstock 

Kava na prazan želudac pojačava izlučivanje želučane kiseline što je posebno loše za ljude koji boluju od gastritisa. Povećava se rizik nastanka čireva te se pojačava kronični gastritis, sindrom iritabilnog crijeva i želučanog refluksa.

Omiljeni napitak također utječe na povećanje razine hormona stresa kortizola, a to se osobito osjeća ako je pijemo na prazan želudac. Ovo se može značajno ublažiti ako prije kave pojedete bar malu količinu hrane.