Vikend dijeta za ekspresno čišćenje organizma sadrži pregršt voća, povrća i tekućine te čaj i kavu od ječma (cikorije). Dnevni jelovnik sadrži između 1000 i 1200 kalorija, što je znatno manje od preporučenih potreba, zbog čega ova dijeta ne bi trebala trajati duže od dva dana.

Nakon završetka detoksikacijske dijete nastavite jesti laganu i zdravu hranu kako biste održali svoju težinu. U prehrani su posebno važni ananas, zeleni čaj i spomenuta ječmena kava. Ananas ima puno minerala, vode, vlakana i enzima te se svrstava u diuretike.

Ananas
Shutterstock 

Zeleni čaj, koji sadrži do tri puta manje kofeina od kave, pomaže u uklanjanju toksina iz tijela. Pijte ga ohlađenog, najbolje ujutro i popodne dok traje vikend dijeta.

Ječmena kava ne sadrži kofein, djeluje pročišćavajuće i detoksicirajuće. Ječmenu kavu možete zamijeniti čajem. Smanjite unos soli i papra te pijte barem litru i pol vode dnevno. Kruh možete zamijeniti krumpirom. Tijekom dijete možete piti i čaj od peteljki trešanja ili čaj od kukuruzne svile koji su dobri protiv celulita, piše Zdravaiprava.com

Subota

Doručak: šalica ječmene kave, dva keksa

Međuobrok: šalica zelenog čaja bez šećera, šalica narezanog ananasa

Ručak: miješana salata, tjestenina s povrćem, parmezan, kriška ananasa

Večera: juha od povrća, pečeni batak bez kože, salata od naribane mrkve, kriška integralnog kruha

Što jesti u menopauzi
Shutterstock 

Nedjelja

Doručak: čisti jogurt, šalica raznih žitarica

Međuobrok: šalica zelenog čaja bez šećera, dva keksa

Ručak: zelena salata, omlet s jajima, rajčicom i špinatom, kriška integralnog kruha, jabuka

Večera: riža s peršinom, slatka salata od anisa (komorača) s vlascem, kriška integralnog kruha, kruška