Sve veći broj ljudi ima zdravstvene probleme zbog povišenog kolesterola. Ozbiljnost situacije potvrđuje da višak masnoća u krvi povećava rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, ali i bolesti bubrega.

Uz povišen krvni tlak, razinu šećera u krvi i višak masnog tkiva na području trbuha, višak masnog tkiva spada u skupinu poremećaja poznatih kao metabolički sindrom. Promjene u prehrani i načinu života često su dovoljne da se kolesterol vrati u normalu, a u tome vam može pomoći domaći eliksir na bazi celera i limuna.

Sok.jpg
Shutterstock 

U narodnoj medicini celer se najčešće koristi za čišćenje organizma, osobito krvi, jačanje živaca i pomoć kod bolesti mjehura, jer potiče izlučivanje mokraće. Celer također čisti jetru, snižava šećer i krvni tlak.

Sadrži vrlo malo kalorija pa je korisna namirnica tijekom dijete. Najkorisniji je ako se jede sirov, a ne preporučuje se osobama s bolesnim bubrezima i trudnicama.

Napitak od celera i limuna protiv povišenog kolesterola

Sastojci:

• 500 grama svježih listova i stabljika celera
• 3 limuna
• 1 litra vode

Celer.jpg
Shutterstock 

Priprema:

Prokuhajte vodu i pustite da se ohladi. Limun dobro operite i narežite na komade s korom. Celer grubo nasjeckajte i zajedno s limunom sameljite, najbolje u blenderu. Kada dobijete lijepu kašastu masu, prelijte je ohlađenom prokuhanom vodom i dobro promiješajte. Poklopite i ostavite da odstoji preko noći, a ujutro napitak procijedite i ulijte u staklenu bocu.

Piti ujutro i navečer prije jela po 0,5 dl napitka.

Ovaj napitak protiv kolesterola nema nuspojava, a često može sniziti razinu triglicerida u krvi. Tijekom tretmana poželjno je izbjegavati slatkiše.

Ponovno provjerite kolesterol nakon 2-3 mjeseca.

Napomena: Ako je moguće, napitak pripremite s neprskanim limunom, savjetuje prirodalecisve.com