Visoki kolesterol može uzrokovati perifernu arterijsku bolest (PAD), koja ne pokazuje uvijek simptome, ali se ponekad može pojaviti u stopalima. Povišeni kolesterol ozbiljno je stanje koje može povećati rizik od srčanih bolesti i smatra se tihim ubojicom jer obično dolazi bez očitih simptoma.

Dijagnosticira se kada imate previše masne tvari koja se zove kolesterol u krvi i uglavnom je uzrokovana konzumiranjem masne hrane, nedovoljno tjelovježbe, prekomjernom težinom, pušenjem i pijenjem alkohola. No budući da visoki kolesterol obično ne uzrokuje simptome, možete saznati imate li ga samo analizom krvi.

kolesterol.jpg
Shutterstock 

Jedan od rizika od kolesterola je taj što se može nakupiti u arterijama što dovodi do začepljenja, sprječavajući prolaz krvi. To je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, koje su vodeći uzrok smrti u svijetu, uzrokujući gotovo 18 milijuna smrti godišnje. Prema NHS-u, periferna arterijska bolest (PAD) je uobičajeno stanje u kojem nakupljanje masnih naslaga u arterijama 'ograničava' protok krvi u mišiće nogu. Iako PAD ne pokazuje uvijek simptome, može uzrokovati pojavu znakova na stopalima. Ovi znakovi su:

Gubitak dlaka na stopalima
• Lomljivi nokti na nogama koji sporo rastu
• Čirevi na nogama koji ne zacjeljuju

'Simptomi PAD-a često se razvijaju polako, tijekom vremena. Ako se razviju brzo ili se iznenada pogoršaju, to bi mogao biti znak ozbiljnog problema koji zahtijeva hitno liječenje', ističe NHS. Jedan od najčešćih znakova PAD-a javlja se tijekom hodanja jer neki ljudi osjećaju jaku bol u nogama, koja obično nestaje nakon nekoliko minuta odmora. Bol može varirati od blage do jake i obično nestaje nakon nekoliko minuta kada odmorite noge.

Kako se riješiti neugodnog mirisa stopala
Shutterstock 

'Često su zahvaćene obje noge u isto vrijeme, iako bol može biti jača u jednoj nozi. Ostali simptomi PAD-a uključuju gubitak dlaka na nogama, utrnulost ili slabost u nogama, čireve na nogama koji ne zacjeljuju, promjenu boje nogu, sjajne kože, smanjenja mišića nogu i erektilne disfunkcije kod muškaraca', pišu iz Državne zdravstvene službe.

Kolesterol možete smanjiti izbjegavanjem masne hranekoju možete zamijeniti ribom, smeđom rižom, orašastim plodovima, sjemenkama, voćem i povrćem. Također se preporučuje više tjelovježbe. NHS također ističe da biste trebali prestati pušiti i smanjiti unos alkohola.