PREMINUO PROSLAVLJENI MODNI DIZAJNER: Njegove su kreacije nosile najveće dive, a rijetko ga se viđalo zadnjih 24 godine

Preminuo je slavni dizajner Paco Rabanne.

Profimedia

Preminuo je proslavljeni modni dizajner Paco Rabane.

Dizajner, pravog imena Francisco Rabaneda y Cuervo, preminuo je u 89. godini u Portsallu u francuskoj pokrajini Bretanji.

Vijest o njegovoj smrti potvrdila je španjolska grupacija Puig koja vodi posao modne kuće Paco Rabanne.

Profimedia 

'Tko bi drugi mogao navesti moderne Parižanke da traže haljine od plastike i metala? Tko bi osim Paca Rabanne mogao zamisliti miris pod nazivom Calandre – riječ znači ‘automobilski roštilj’ – i pretvoriti ga u ikonu moderne ženstvenosti? Taj radikalni, buntovnički duh ga je izdvojio. Ovo je veliki gubitak za svijet mode, a mi se trebamo prisjetiti njegovog velikog utjecaja na suvremenu modu, na duh koji i dalje živi u modnoj kući koja nosi njegovo ime. Imao je odvažnu, revolucionarnu i provokativnu viziju koju je prenosio kroz jedinstvenu estetiku. Duboko sam ožalošćen zbog smrti gospodina Paca Rabannea’, rekao je predsjednik Puigovog odjela za ljepotu i modu Jose Manuel Albesa.

Paco Rabanne proslavio se 60-ih godina prvom modnom kolekcijom koja je bila u potpunosti izrađena od plastike. Kasnije je s plastike prešao na druge materijale poput metala, papira i krzna, a njegove su kreacije nosile neke od najvećih svjetskih zvijezda poput Mije Farrow, Audrey Hepburn i Jane Fonde.

U mirovinu se povukao 1999. godine i otad se rijetko pojavljivao u javnosti.