U tijeku je treći po redu Pizza Festival koji se održava na Strossmayerovom trgu u Zagrebu, a i ovaj put smo dobili zaista bogat i raznolik izbor gurmanskih pizza koje posjetitelji mogu kušati na 11 kućica.
Do ove nedjelje u ponoć imat ćete priliku birati između 35 vrsta pizza, paste i slastica, a tu su i kreativni kokteli inspirirani Italijom.
I mi smo se ovih dana prošetali originalno ukrašenim trgom na kojem posjetitelji mogu proputovati cijelu Italiju: Rim, Napulj, Palermo, Siracusu i Messinu, a pri čemu će svaki ljubitelj pizze pronaći bar jednu idealnu za sebe jer je izbor zaista veliki.
Nismo uspjeli probati baš sve, no probali smo nekoliko vrsta pizza, kao i odličnu tjesteninu i zanimljive slastice, a u nastavku pročitajte što vas sve čeka na Pizza Festivalu i što nam se posebno svidjelo.
Započeli smo s kućicom Pizza Re čije su pizze specifične po tome da im tijesto fermentira najmanje 48 sati te je zaista mekano, prozračno i lagano. Ovdje smo kušali pizzu kuće, odnosno pizzu Re s s pršutom, cherry rajčicama, rikolom, Grana Padano sirom, bosiljkom, maslinama i aceto kremom.
Ovo je najskuplja pizza na ovoj kućici i koštat će vas 14,50 eura, a najjeftinija je standardna Margarita po cijeni od 10,50 eura.
Sljedeća nas je privukla Pizza fritta. Za one koji ne znaju, radi se o napuljskom specijalitetu koji se pravi tako da se nadjev stavi između dva sloja tijesta za pizzu i prži u vrućem ulju dok korica ne postane zlatna i hrskava. Ovdje smo usput i naučili kako postoji posebna tehnika za jedenje pržene pizze: prvo je potrebno otrgnuti vrh kako bi se otpustila para iz nadjeva, a zatim se pizza jede redom, čime se u svakom zalogaju dobiva savršen omjer nadjeva i tijesta.
Pizza fritta koje je u ponudi sadrži jednostavno punjenje sa šunkom, sirom i umakom od rajčice, no to joj je dovoljno da bude jedno od najfinijih jela na ovom festivalu. Lako ćete je jesti i u hodu jer punjenje ne curi, a tijesto se ne raspada.
Cijena joj je 9 eura, ali je iznimno zasitna. Na ovoj kućici kušali smo i odlične brioše s Nutellom i sladoledom od vanilije koji su nas oduševili još na Adventu, a čija cijena je 5 eura.
Na kućici Zagylanda probali smo dvije odlične napoletana pizze. Prva je Horse City Pizza koja sadrži San Marzano rajčice, mozzarellu, salamu od mesa kopitara, konjski pršut mariniran u pistacijama i kaparima, jalapeno papričice, origano, bosiljak, pepperdrops papričice u octu i kalamata masline, a koštat će vas 14 eura.
Druga pizza koju smo probali je Zagyland sa San Marzano rajčicama, mozzarellom, šunkom, šampinjonima, ljubičastim lukom, čipsom od pancete, sweet chilli umakom, origanom, bosiljkom, pepperdrops papričicama u octu i kalamata maslinama. Cijena joj je također 14 eura.
U ponudi su još dvije pizze, Margherita (12 eura) i Tuna (14 eura).
Bitno je napomenuti da, ako vam je cijela pizza previše ili biste voljeli ostaviti mjesta za druge poslastice, ovdje možete kupiti i pola pizze za 7 eura.
Izvrsnu ponudu pizza zatekli smo na kućici Social Cluba gdje je zaista bilo teško odlučiti se za samo jednu. Kušali smo njihova dva noviteta, Parmigianu i Biancu.
Bianca sadrži kombinaciju truffle riccote, mozarelle, buđole, poriluka i kapara, što je neobična, ali zaista ukusna kombinacija okusa i sigurno će vam se svidjeti ako tražite nešto drugačije. Cijena joj je 9 eura. Na Parmigiani ćete naći mozzarellu, parmigiano reggiano, patlidžan i sušene rajčice, vrlo je lagana i ukusna, a koštat će vas 8,50 eura.
U ponudi su još Ma'Margharita (8 eura) te Pizzaioli i Pepperoni (9 eura).
Za kraj smo ostavili kućicu Oui Chef On Wheels gdje smo imali prilike vidjeti kako nam spremaju tjesteninu Cacio e pepe u ogromnom kolutu Grana Padano sira, a odlučili smo se za varijantu s naribanim crnim tartufom. Ako volite jednostavna jela bez previše raznih okusa, ovo je definitivno izbor za vas, a okus ovog jela je fantastičan. Cijena mu je 9,80 eura.
U ponudi imaju još tjesteninu pod nazivom pome dabome sa šalšom od rajčice i svježim bosiljkom za 8 eura po porciji i šarmantne baby lazanje po cijeni od 9 eura.
Ovdje se možete i zasladiti cannolima punjenim paškom skutom, ušećerenim koricama agruma i pistacijom po cijeni od 6 eura, a nas je posebno osvojio jednostavan i osvježavajući desert imena rum baba koji se sastoji od dizanog tijesta s kremom od vanilije, sirupom od ruma i jagodama. Lagan je, ne previše sladak i topi se u ustima, a cijena mu je 5,60 eura.
Iz prvog pokušaja uspjeli smo kušati samo dio bogate ponude Pizza Festivala, a vi svoje favorite možete kušati sve do 2. lipnja.Radno vrijeme festivala je od 12 do 24 sata od ponedjeljka do petka, dok će subotom i nedjeljom raditi od 11 do 24 sata.