'Kod nas nebute dobili bolonjez', rekao nam je Tomislav Stiplošek iz novootvorenog zagrebačkog restorana Al Papone koji se smjestio na adresi Varšavska 8, u samom centru grada.

Rečenica je to koju ne biste očekivali da će vas dočekati u restoranu koji nudi tjesteninu i gril, no kako iza Al Paponea stoji obitelj Akrap, ekipa koja nam je već poznata iz restorana Naša priča by Flaneur gdje su nas oduševili hedonističkim tostovima (koje možete probati i u ovom restoranu), odmah nam je bilo jasno da iza ovoga stoji nešto sasvim drugačije.

Restoran Al Papone
Robert Gašpert Restoran Al Papone

'Ovo je obiteljska priča, svi smo tu, cijela obitelj je u tome. Sad smo ponudu malo proširili na ozbiljnija jela. Potrudili smo se, napravili dosta autorskih jela, zaposlili dosta mladih ljudi, školovanih i pametnih’, ispričao nam je Tomislav koji i ovaj put ističe da jako paze na kvalitetu namirnica po koje svakodnevno idu na Dolac te imaju urbani pristup tradicionalnim jelima.

'Bitno je da imamo iznimno svježe namirnice koje svakodnevno nabavljamo na Dolcu. Porcije moraju biti relativno velike, da se ljudi stvarno najedu za svoj novac i da ne odu gladni. Uvijek pokušavamo napraviti nešto drugačije. Znači kod nas nebute dobili bolonjez jer su naše pašte drugačije napravljene. Sva su naša jela autorska, sva su drugačija', objasnio nam je.

Viktorija Akrap i Petra Sokač, vlasnica i glavna kuharica u restoranu Al Papone
Robert Gašpert Viktorija Akrap i Petra Sokač, vlasnica i glavna kuharica u restoranu Al Papone

A kako to u praksi izgleda, uvjerili smo se i sami kad smo odlučili probati nekoliko jela iz njihove ponude. Kako je Al Papone jedan od rijetkih restorana u centru koji nudi doručak, prvi na redu nam je bio 'Zagrebački doručak' koji se sastoji od dvije teleće hrenovke, jaja na oko, sira i vrhnja s Dolca, dvije šnite tosta, prženog špeka te svježih krastavaca, cherry rajčica i matovilca. Za ovaj ćete doručak izdvojiti 10 eura, a nakon njega sigurno nećete ostati ni gladni ni nezadovoljni budući da je prilično zasitan, ali i jako ukusan.

Zagrebački doručak u restoranu Al Papone
Robert Gašpert Zagrebački doručak u restoranu Al Papone

Bitno je napomenuti da se u Al Paponeu doručak poslužuje cijeli dan i da ćete pronaći zaista veliki izbor. Tu su omleti za koji koštaju između 4 i 6,5 eura, ovisno o opciji koju izaberete, musliji (4,5 do 6,5 eura) kao i njihovi već dobro poznati tostovi. Za tosteve koji su daleko od standardnog prepečenog kruha sa salamom i sirom, izdvojit ćete od 3,5 eura za klasični tost do 9 eura za 'Tost Heidi' s kozicama i avokadom.

Nakon toga, prebacili smo se na tjesteninu gdje smo probali dva jela, tjesteninu '3,14' i tjesteninu 'Legenda' koje su nas osvojile već i izgledom i veličinom porcija, a onda su taj prvi dojam samo potvrdile odličnim okusom.

Tjestenina 3,14 u restoranu Al Papone
Robert Gašpert Tjestenina 3,14 u restoranu Al Papone

Tjestenina '3,14' su pljukanci od rajčice s piletinom u umaku od peršina i meda što čini zanimljivu slatko kiselu kombinaciju okusa, a komadi piletine su veliki i mekani. Za ovu ćete tjesteninu izdvojiti 12,5 eura.

Tjestenina Legenda u restoranu Al Papone
Robert Gašpert Tjestenina Legenda u restoranu Al Papone

Tjestenina 'Legenda' sastoji se od pljukanaca sa špinatom uz koje ćete dobiti lungić u umaku od brusnice, špeka te pekmeza od brusnice i jagode. Radi se o tri komada lungića omotanih u špek koji su meki i sočni, a uz to vam stiže izdašna količina ukusnih pljukanaca u slatkastom umaku posutih brusnicama. Ovo jelo košta 15 eura.

Na meniju je ukupno devet vrsta tjestenina sa zanimljivim imenima i kombinacijama okusa koje nećete naći u tipičnim restoranima koji poslužuju tjesteninu. Cijene se kreću od 12, 5 eura za tjesteninu 'Dno dna' s pljukancima s crnilom od sipe u umaku od tune do 17 eura za tjesteninu 'Malimu' koju čine pljukanci s okusom orijenta s teletinom u umaku od mrkve, peršina i celera.

Fire Burger u restoranu Al Papone
Robert Gašpert Fire Burger u restoranu Al Papone

Za kraj smo ostavili naš favorit - 'Fire burger' za koji ćete izdvojiti 13 eura. Riječ je o junećoj pljeskavici od 200 grama u pecivu sa sezamom s ljutim umakom, špekom, krem sirom, dimljenim sirom, matovilcem, rajčicom, iceberg salatom, maslacem i prženim lukom. Možda je dovoljno reći da nas je burger toliko oduševio da je s tanjura nestao brzinom svjetlosti. Okusi se odlično pretapaju i zaista smo uživali u svakom zalogaju, a ako niste ljubitelj ljutoga, nemojte se plašiti jer ljutina nije pretjerana.

Fire Burger u restoranu Al Papone
Robert Gašpert Fire Burger u restoranu Al Papone

U ponudi imaju šest burgera, a cijene su u rasponu od 10 eura za 'Pulled Pork Burger' sa trganom svinjetinom do 13, 5 eura za 'Truffle Burger' s junećom pljeskavicom, umakom s tartufatom, iceberg salatom, rajčicom, salatom, maslacem, prženim lukom i brie sirom.

Nakon svega zasladili smo se palačinkama punjenim čokoladom i pastom od pistacije kakvu u Al Paponeu možete kušati za 6,5 eura, a koje su same po sebi prilično zasitne i zadovoljit će svakog ljubitelja slatkog zalogaja.

Palačinke s čokoladom i kremom od pistacija u restoranu Al Papone
Robert Gašpert Palačinke s čokoladom i kremom od pistacija u restoranu Al Papone

Kušali smo i savršeno mekane knedle od griza punjene kesten pireom s preljevom od čokolade, desert koji se nalazi u sklopu njihovog jesenskog menija na kojem ćete, osim njih, za 7,5 eura moći pojesti juhu od buče, pohane rolice s kestenima i šampinjonima.

Knedle od griza s kesten pireom i čokoladom u restoranu Al Papone
Robert Gašpert Knedle od griza s kesten pireom i čokoladom u restoranu Al Papone

Jesenski meni će u ponudi biti još neko vrijeme, a onda će ga, najavio nam je Stiplošek, zamijeniti Božićni meni. Otkrio nam je i što će se naći na njemu.

‘Ono što je uobičajeno, uvijek se tu kuhala purica i mlinci, pa ćemo nešto tako, bit će tradicionalno, ali ipak malo drugačije. Kod nas su sva jela zasnovana na tradiciji, a onda smo samo malo dodali nekih svojih detalja koji malo to mijenja. Imamo urbani pristup tradicionalnim jelima, to je poanta, a opet da to bude baš papica, da se osjećate kao da ste doma’, zaključio je.

Kako nam je bilo u restoranu Al Papone, pogledajte u galeriji: 

Robert Gašpert Hrana u restoranu Al Papone

Robert Gašpert Restoran Al Papone