Ako mislite da je tost obično i nemaštovito jelo kome ćete možda pribjeći u nedostatku vremena, ali nećete posebno uživati u njemu, delicije iz caffe bara i restorana 'Naša priča' by Flaneur definitivno će vas razuvjeriti.

Radi se o obiteljskom restoranu u kojem možete pojesti ukusnu salatu, tortilju ili tjesteninu, ali ono što će vas očarati su- tostovi koji susve samo ne obični i dosadni komadi kruha s nešto sira i salame.

Posjetili smo restoran u Kamaufovoj 22 u Zagrebu (nedaleko od Petrove bolnice) i probali nekoliko tostova s jelovnika, a izabrati među njihovom ponudom nije ni malo lagano. Ovdje ćete pronaći širok izbor- od klasičnog tosta s namazom, šunkom, cheddarom, mozzarellom i majonezom do pravih malih remekdjela s tunom, kozicama ili čak biftekom.

Tostovi iz 'Naše priče' by Flaneur
Jelena Mileusnić 

 Iza ovih poslastica stoji obitelj Akrap čiji su svi članovi uključeni u ovu priču. Vlasnica obrta je Viktorija Akrap, tu je i njena majka Silvija Munda, njen očuh Tomislav Stiplošek koji priprema hranu, kao i njegova supruga Višnjica Munda. Tu je i Silvijin sin Božidar Akrap, poznati mladi slastičar koji će biti zadužen za slastice koje uskoro uvode u ponudu, za početak, kako su nam otkrili, pripremaju četiri autorska kolača. A treća sestra, Tomislava Akrap nije u ugostiteljstvu, ali je s kolegicom Dorom Jurić oslikala zid u lokalu koji će vam svakako uhvatiti pažnju.

Tomislav Stiplošek, Silvija Munda i Viktorija Akrap iz 'Naše priče' by Flenur
Jelena Mileusnić 

Za pripremu jela zadužen je Tomislav Stiplošek, koji se prvenstveno bavi vinima, a sad se posvetio kuhanju.

'Kuham konstantno, odmalena i volim kuhati. Ovo je obiteljska priča. Tu je moja pastorka i njena kći koja je završila ugostiteljsku školu, njen brat je jedan od najboljih mladih slastičara u Hrvatskoj, ja se time bavim oduvijek. Ugostiteljstvo je bila ideja koja drži vodu da bismo nešto radili zajedno, kao obitelj. Ono što sam cijeli život radio iz gušta, sad radim profesionalno', rekao nam je Tomislav.

Objasnio nam je da se baziraju na manjem broju osnovnih namirnica, koje pažljivo izabiru i paze na kvalitetu, no da imaju hedonistički pristup tostu, te da se voli poigrati s dodacima.

Tostevi iz 'Naše priče' by Flaneur
Jelena Mileusnić 

'Volim se igrati sa začinima i dodacima, ali glavna namirnica mora biti prepoznatljiva. Ako je nešto s kozicama, vi morate osjetiti kozice, ako je biftek da osjetiš biftek. Onda se može dodavati neke stvari koje nisu standardne da se malo podigne priča. Mi kad smo se odlučili raditi tost za doručak, počeli smo s tri, četiri osnovna tosta, a onda sam se počeo igrati da vidim hoće li to ići, ima li to smisla. Mi nemamo unaprijed pripremljenih, polugotovih stvari, sve se radi kako treba. Tost može biti odlično jelo, imamo baš hedonistički pristup tostu. Na kraju, zašto bi pašta bila hedonistički doživljaj, a tost ne? Tapas je nešto što cijeli svijet jede, što cijeli svijet smatra gastronomskim doživljajem. Zašto tost ne bi mogao biti na toj razini?', kaže on.

U 'Našoj priči' isprobali smo tri tosta, 'Mini tomlet' s kajganom, koji je, kažu nam, jako popularan za doručak, 'Heidi' s kozicama i 'Kralj Tomislav' s biftekom.

Naša priča by Flaneur
Jelena Mileusnić 

 Popularni 'Tomlet' (naziv dolazi od kombinacije riječi tost i omlet) napravljen je od šunke, dvaju vrsta sira: mozzarelle i cheddara, kajgane od jednog jajeta ispečenog s vlascem i začinima, a zatim zapečenog na tostu. Tomlet je klasični doručak na tostu, jaje nije ispečeno ni preslabo ni previše, stoga nije niti suho, niti se razlijeva, te je cijela kombinacija ukusna, a da se pri tome ne morate brinuti hoće li vam ispasti u krilo. Ako volite jaja, ova jednostavna, ali fina varijanta tosta će vas koštati 19 kuna, a ponudi za doručak za 41 kunu ćete uz tost dobiti dva decilitra cijeđenog soka od naranče, te kavu po izboru.

Naš je favorit 'Heidi', tost s kozicama, namazom od avokada, mozzarellom, cheddarom, kukuruzom i cherry rajčicom koji je nevjerojatno sočan, a okusi se odlično uklapaju zajedno. Kozice koje Tomislav pripremi oduševit će vas čak i ako niste baš ljubitelj morskih plodova. Inače, kozice ne dolaze iz zaleđene varijante, već ih nabavljaju svježe iz jedne ribarnice na Braču. Cijena tosta je 35 kuna, a u kombinaciji sa sokom i kavom cijena je 54 kune.

Tost s biftekom iz 'Naše priče' by Flaneur
Jelena Mileusnić 

 Treći tost koji smo probali zove se 'Kralj Tomislav' i zaista opravdava svoje kraljevsko ime. Radi se o tostu s kajmakom kao namazom, kuhanim pršutom, cheddarom, mozzarellom i malo rajčice, a kruna svega je treći sloj tosta koji je izrezan i ispunjen biftekom. 'Kralj Tomislav' zadovoljit će i najvećeg gurmana, fin je i prilično zasitan, a meso je meko i ukusno. Ovaj ćete tost platiti 60 kuna, a želite li uz to sir od tartufa, doplatit ćete još pet kuna.

Osim navedenih tostova koje smo probali i nisu nas ni najmanje razočarali, tu su još i razne druge vrste: 'Klasik', 'Špeksi', 'COOLen', vegetarijanski 'Meat-out', 'Flaneur' s kuhanom šunkom, '3,14' s piletinom i 'Deep Blue' s tunom. Cijene se kreću od 15 kuna za klasični tost sa šunkom, majonezom, cheddarom, mozzarellom i namazom do 65 kuna za tost s biftekom i sirom od tartufa. 

Tu je i mega tost, koji je zamišljen kao obiteljsko jelo. Kruh od kojeg se radi tost je napravljen s maslinovim uljem (maslinovo ulje je već u kruhu), a šnita je oko 25 centimetara dugačka i 16 centimetara široka. Unutra ide šunka, dvije vrste sira, salata, eventualno špek, a nakon slaganja, tost je kompletno zapečen.  Cijena mu je 56 kuna u klasičnoj verziji, dok sa špekom košta 69 kuna. 

Mega tost iz 'Naše priče' by Flaneur
Naša priča by Flaneur 

'Kad je gotov, težak je pola kilograma. Dvoje jako gladnih ljudi se može dobro najesti od njega, a mi smo ga jeli u četvero', rekao nam je Tomislav. 

Tomislav nam je, kao vinski znalac, otkrio i koja će nam vina najbolje odgovarati uz koji tost. Smatrate li ovo pomalo pretencioznim, još jednom vam napominjemo da se ovdje ne radi o suhim tostovima na koje smo navikli po fast foodovima, već tostovima s odabranim sastojcima koji se mogu uklopiti i s finijim vinima. Tako će se tost s biftekom dobro slagati s nekim laganijim crnim vinom poput crnog pinota, merlota ili plavca, tost s kozicama s chardonnayem ili suvignonom, a uz tost s jajima uklopit će se lagana malvazija.

I ono posljednje, ali nipošto manje važno, osim ukusne hrane, ovdje će vas dočekati i topla obiteljska atmosfera i ljudi koji će se s osmjehom pobrinuti da vam baš ništa ne nedostaje. U 'Našu priču' ćemo se definitivno ponovo vratiti, a ako ste i vi ogladnjeli do kraja ovog članka, preostaje vam samo da se uputite u Kamaufovu 22 ili njihove delicije naručite preko Wolta, Glova ili Bolta. Sigurno nećete ostati ni gladni, ni razočarani.