Slastičarnica Sisters Kurtoš u Ljubljani već dugo uživa kultni status, a sad su i Zagrepčani dobili priliku uživati u njihovim slasnim (i vrlo fotogeničnim) specijalitetima.

Svoju zagrebačku poslovnicu u samom centru, na adresi Amruševa 1, otvorili su početkom godine, a da interes za njihove zanimljive poslastice ne jenjava osvjedočili smo se i sami kad smo u poslijepodnevnim satima jednog radnog dana došli kušati slikoviti Harry Potter kurtoš koji je pravi hit na društvenim mrežama, a tamo smo zatekli povelik red kupaca.

Harry Potter kurtoš
Story 

Kurtoš, za one koji ne znaju, je kolač od dizanog tijesta, koji se peče u valjkastom obliku. Originalno je, kako nam je objasnila Maša Debevcm, jedna od vlasnica, zamišljen kao prazan, s posipom od cimeta i šećera. Iako ga kod 'Sisters Kurtoš' možete kušati i u takvom obliku, tu su i druge zanimljive opcije.

U ponudi su veliki i mali kurtoši koje si možete sami 'složiti' birajući posip i punjenje, a postoje i limited edition kurtoši koji se redovito mijenjaju.

Mi smo se odlučili za Harry Potter kurtoš koji plijeni pozornost dijeleći ime s najpoznatijim čarobnjakom u dječjoj književnosti.

Cijena ovog kurtoša je 9,20 eura, a poprilično je velik tako da se nitko ne mora bojati da će ostati gladan. Dapače, s ovom se slojevitom slasticom neće svakom biti lako izboriti jer je zaista zasitna.

Baza je kurtoš s posipom od zlatnog šećera, s čokoladnim namazom, punjen čokoladnim browniesima s karamelom, sladoledom od bijele čokolade te kremom od borovnice i preljevom od borovnice.

Nakon što se 'probijete' kroz bogatu kremu od borovnica, u središtu slatkog kurtoša dočekat će vas kremasti sladoled punog okusa od bijele čokolade. Ispod sladoleda dočekat će vas čokoladni završetak u vidu ne preslatkih čokoladnih brownieja s karamelom. Brojni dodaci ipak nisu zasjenili zvijezdu ovog deserta- ukusni zašećereni kurtoš koji se topi u ustima.

Uz sve te slatke dodatke, jasno je da je ovaj desert kalorijska bomba, no ako se želite počastiti slatkim zadovoljstvom kakvo do sad niste imali prilike kušati u Zagrebu, sigurno nećete ostati razočarani.

Osim Harry Pottera, u ponudi su još dva posebna izdanja kurtoša: Kinder Bueno (preljev od mliječne čokolade, Kinder Bueno sladoled, krema od lješnjaka, krema od bijele čokolade, namaz od lješnjaka i slatki vafl) i Apple Strudel (karamela, šlag od cimeta, crumble od cimeta, kaša od jabuka, sladoled od vanilije). Prvi će vas također koštati 9,20 eura, a za drugi ćete izdvojiti jedan euro manje.

Tu su i kurtoši koje sami 'slažete', a u ponudi su topli i hladni. Kod toplih birate mali (4,40 eura) ili veliki (5,60 eura) kurtoš, posip i namaz, a kod hladnih za koje ćete izdvojiti 6,80 eura se bira posip, namaz, okus sladoleda i preljev. Izbor je prilično velik i možete se zaista poigrati okusima i svaki put si složiti drugačiju slasnu kombinaciju.

Sisters Kurtoš se u Zagrebu nalazi u samom centru, na adresi Milana Amruša 1, a radno vrijeme im je od 13 do 21 sat od utorka do nedjelje, dok su ponedjeljkom zatvoreni. Bitno je napomenuti da je lokal poprilično malen i da nema mjesta za sjesti već se sve slastice prodaju za ponijeti.