Vikend je stvoren za grickanje, druženje i recepte koji osvajaju na prvi pogled. Ovaj slani božićni hit spaja jednostavnu pripremu, pun okus i savršenu blagdansku atmosferu.
Blagdansko božićno drvce od lisnatog tijesta s pestom i sirom pravi je primjer zalogaja koji izgleda efektno, a priprema se bez stresa. Gotovo je u manje od pola sata, ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, a svaki put izgleda impresivno na stolu. Osim toga, lako se dijeli, jede rukama i savršeno se uklapa u opuštena blagdanska druženja. Upravo zato postalo je hit na društvenim mrežama – jednostavno je, fotogenično i neodoljivo ukusno.
Blagdansko božićno drvce od lisnatog tijesta, pesta i sira
Sastojci:
2 pakiranja lisnatog tijesta
3–4 žlice zelenog pesta (bosiljak)
150–200 g ribanog sira (gauda, mozzarella ili kombinacija)
1 jaje
Malo parmezana (po želji)
Sol i papar po potrebi
Sezam ili krupna sol za posipanje
Priprema:
Razvaljajte prvo lisnato tijesto i premažite ga pestom ravnomjerno po cijeloj površini. Posipajte ribanim sirom i po želji dodajte malo papra ili parmezana. Poklopite drugim lisnatim tijestom i lagano pritisnite rubove. Izrežite oblik božićnog drvca (trokut s debljim dnom). S bočnih strana napravite horizontalne rezove prema sredini i svaki krak lagano uvijte. Premažite razmućenim jajem i pospite sezamom ili krupnom soli. Pecite na 180 stupnjeva oko 20–25 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Poslužite uz krem sir s češnjakom, umak od jogurta ili blagi ajvar. Na tanjuru dodajte nekoliko grančica ružmarina za dodatni blagdanski dojam.