brzo i fino

COOK WITH STORYBOOK: Pripremite blagdansko božićno drvce od lisnatog tijesta, pesta i sira

Brzo, ukusno i idealno za dijeljenje uz blagdanski stol.
Foto: Shutterrstock

Vikend je stvoren za grickanje, druženje i recepte koji osvajaju na prvi pogled. Ovaj slani božićni hit spaja jednostavnu pripremu, pun okus i savršenu blagdansku atmosferu.

Blagdansko božićno drvce od lisnatog tijesta s pestom i sirom pravi je primjer zalogaja koji izgleda efektno, a priprema se bez stresa. Gotovo je u manje od pola sata, ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, a svaki put izgleda impresivno na stolu. Osim toga, lako se dijeli, jede rukama i savršeno se uklapa u opuštena blagdanska druženja. Upravo zato postalo je hit na društvenim mrežama – jednostavno je, fotogenično i neodoljivo ukusno.

Blagdansko božićno drvce od lisnatog tijesta, pesta i sira

Sastojci:

2 pakiranja lisnatog tijesta

3–4 žlice zelenog pesta (bosiljak)

150–200 g ribanog sira (gauda, mozzarella ili kombinacija)

1 jaje

Malo parmezana (po želji)

Sol i papar po potrebi

Sezam ili krupna sol za posipanje

Priprema:

Razvaljajte prvo lisnato tijesto i premažite ga pestom ravnomjerno po cijeloj površini. Posipajte ribanim sirom i po želji dodajte malo papra ili parmezana. Poklopite drugim lisnatim tijestom i lagano pritisnite rubove. Izrežite oblik božićnog drvca (trokut s debljim dnom). S bočnih strana napravite horizontalne rezove prema sredini i svaki krak lagano uvijte. Premažite razmućenim jajem i pospite sezamom ili krupnom soli. Pecite na 180 stupnjeva oko 20–25 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Poslužite uz krem sir s češnjakom, umak od jogurta ili blagi ajvar. Na tanjuru dodajte nekoliko grančica ružmarina za dodatni blagdanski dojam.