Topli, kremasti namazi od zapečenog sira već mjesecima dominiraju društvenim mrežama, pretvarajući jednostavne sastojke u viralne blagdanske hitove. Popularnost ovakvih recepata leži u njihovom savršenom miksu okusa i tekstura, izgledaju spektakularno, a pripremaju se u svega nekoliko minuta. Zapečeni brie namaz jedna je od najtraženijih ideja ove sezone, jer se topi u savršenu, mazivu teksturu i kombinira se s tipičnim zimskim okusima poput meda, brusnica i orašastih plodova. Idealan je za okupljanja, božićne stolove i trenutke kad želiš brzo napraviti nešto što izgleda odlično a oduševljava okusom.
Sastojci:
1 okrugli brie (200–250 g)
2–3 žlice meda
2 žlice nasjeckanih oraha, badema ili pistacija
2 žlice sušenih brusnica (ili svježih)
Malo timijana ili ružmarina
Prstohvat soli i papra
Po želji par kapi balzamičnog glazinga
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite brie na papir za pečenje ili u maleni pekač. Gornju koricu lagano zarežite u obliku rešetke (to pomaže da se sir lijepo otopi). Prelijte medom, pospite orasima, brusnicama i začinima. Pecite 10–12 minuta, dok sir ne postane mekan i kremast, ali ne curi u potpunosti. Poslužite odmah, sir će postati savršeno maziv i topiv.
Kako se poslužuje?
Uz topli baguette, hrskave krekere, tostirani focacciu, kao dio blagdanske šarene plate.