Vrijeme je za pečenje keksa, onaj najljepši blagdanski ritual koji kuću ispuni mirisima maslaca, čokolade, začina i meda. Uzbuđenje je uvijek isto jer nije lako odlučiti koje keksiće pripremiti ove godine, koje oblike odabrati i kako ih ukrasiti. Božićni keksi nose u sebi uspomene na djetinjstvo, na tople kuhinje i trenutke kada se blagdani najavljuju upravo mirisima iz pećnice.
Jednostavni za pripremu, bogati okusima i dovoljno postojani da potraju cijele blagdane, keksi su nezaobilazna slastica ovog doba godine. Zato je sada savršeno vrijeme da odaberete omiljene recepte, izvadite kalupiće i krenete u slatku blagdansku avanturu.
Mi vam donosimo recept za svima omiljene keksiće, popularne raspucance, koji u savršenoj, nesavršenoj formi spajaju intenzivnu čokoladu i osvježavajuće note citrusa. Okušajte se, jednostavni su, a rezultat je neodoljiv.
Čokoladni raspuknuti keksi
Sastojci:
200 g tamne čokolade
50 g maslaca
200 g mekog brašna
pola žličice praška za pecivo
2 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
po želji malo naribanu koricu naranče
šećer u prahu za valjanje keksi
Priprema:
Rastopite čokoladu i maslac na pari, maknite sa strane i ostavite da se prohladi. Izmiješajte brašno i prašak za pecivo. Mikserom umutite jaja i šećere do pjenaste strukture te umiješajte prohlađenu čokoladu. U istu smjesu u nekoliko puta dodajte brašno, lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posudu pokrijte prozirnom folijom i ostavite ju hladnjaku na 2 sata, a može i preko noći.
Prije pečenja ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podlogu za pečenje obložite papirom za pečenje. Kekse oblikujete tako da žlicom vadite malo smjese koju ćete rukama oblikovati u kuglicu. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu. Pripazite na razmak između posloženih keksića. Pecite ih 11 minuta. Ohlađene poslužite ili pospremite u kutiju za čuvanje keksića.