Uzroci lošeg zadaha mogu biti brojni, a na svjež dah utječe i način prehrane. Ako pasta za zube i žvakaće gume ne pomažu, vrijeme je da razmislite o hrani koju konzumirate.
Češnjak i luk
Sadrže spojeve sumpora, koji se snažno oslobađaju tijekom žvakanja. U sirovom češnjaku ima mnogo više ovih tvari nego u termički obrađenom. Također, ovo povrće sadrži fitoncide - hlapljive i mirisne tvari jakog mirisa koje imaju baktericidna svojstva - zbog čega je toliko popularno u tradicionalnoj medicini.
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi poput sira i mlijeka mogu uzrokovati loš zadah ako se konzumiraju u prekomjernim količinama. Mliječni šećeri mogu dovesti do transformacije crijevne mikroflore, koja tada oslobađa plinove kiselog, specifičnog mirisa.
Kava
Sadrži specifične hlapljive tvari koje se najviše osjete tijekom konzumiranja. Loš zadah može biti posebno neugodan ako se kava kombinira s duhanom.
Proizvodi koji sadrže šećer
To dovodi do razmnožavanja mikroflore, koja ne samo da je sposobna oštetiti zubnu caklinu, već i oslobađa hlapljive tvari neugodnog mirisa.
Riba i neki morski plodovi
Općenito, mnogi ljudi ne vole miris ribe. No, u ovom slučaju sve ovisi o vrsti ribe i načinu obrade - fermentirana (soljena, ukiseljena) riba može imati toliko neugodan miris da ćete morati ne samo isprati usta, već se i oprati i prozračiti kuću nakon ručka. Ljudi koji koriste dodatke ribljem ulju trebaju biti svjesni da oni također uzrokuju loš zadah.