Kako pripremiti kuću za toplinski val: Na vrućinama iznad 35 stupnjeva jednu stvar je 'zabranjeno' koristiti

Kako pripremiti kuću za jaku vrućinu? Evo savjeta.

Shutterstock

Jake vrućine pogađaju sve, a posebno su ugroženi kronični bolesnici. Pregrijavanje organizma može dovesti do toplinskog udara pa spas treba potražiti kod kuće u najtoplijem dijelu dana.

Kako bi dom ostao ugodno mjesto i tijekom najvećih vrućina, poduzmite mjere koje preporučuje Republički hidrometeorološki zavod u tjednu kada su najavljene maksimalne dnevne temperature do 40C stupnjeva. Kako biste svoj dom pripremili za vruće dane, svakako provjerite učinkovitost rashladnih uređaja, hladnjaka, zamrzivača i klima uređaja. Servisirajte klima uređaje na vrijeme.

Shutterstock 

Zaštitite prozore od izravne sunčeve svjetlosti. Zatvorite vrata i prozore i ako imate klima uređaj uključite ga prema uputama za korištenje. Ipak, povremeno prozračite prostoriju kako bi zrak uvijek bio zadovoljavajuće kvalitete.

Upamtite da iznenadni izlazak iz hladne sobe u pregrijanu okolinu ili ulazak u hladnu prostoriju izvana gdje je izuzetno vruće može uzrokovati pad temperature. Tijekom noći spavajte u sobi s otvorenim prozorima. Obucite laganu, udobnu odjeću, često se tuširajte, umijte, prskajte ili polijevajte vodom.

Iz RHMZ-a napominju da je temperatura u pojedinim dijelovima urbane sredine, gradskim toplinskim otocima, znatno viša - obično za 5 do 10 stupnjeva od temperature izmjerene na službenim mjestima u hladu.Najsigurnije je boraviti na zelenim površinama.

Shutterstock 

Svakodnevno obiđite bolesne, odnosno starije osobe koje su same u stanu ili kući i pružite im potrebnu pomoć kako bi se što učinkovitije nosili s ovom vrstom vremenske nepogode Idealno bi bilo da kuća ima dobru vanjsku izolaciju, a prozore treba zaštititi roletama, reflektirajućim folijama ili tamnim draperijama.

Dobro je koristiti lepeze – najugodnije su one usmjerene prema licu, ali bolje hlade one usmjerene prema cijelom tijelu. No, postoji jedno ograničenje - na temperaturama višim od 35C stupnjeva, ventilator pojačava cirkulaciju vrućeg zraka, radi kao fen pa ga ne treba koristiti, savjetuje Lepa&Srećna