Hrvatsku su proteklih dana zahvatile vrlo visoke temperature, pa smo i prije prvog dana ljeta imali dana kad je živa na termometru prelazila 30 stupnjeva. Dok neki uživaju u suncu, tijekom toplinskog vala jako je teško imati lijep dan jer je jednostavno prevruće i osjećamo se kao da se ne možemo rashladiti.

Muku mučimo sa spavanjem, teško nam pada svaki posao, sve nas nervira, a rješenje uglavnom vidimo u tuširanju. I tu često činimo najveću grešku!

Hladan ili vrući tuš ljeti – što je najbolje?

Vrlo hladna ili vrlo vruća voda za tuširanje značajno utječe na signale koje šaljemo našem unutarnjem sustavu termoregulacije.

Tuširanje.jpg
Shutterstock 

Ako stojimo pod vrućim tušem, logično je da će se tijelo zagrijati, pa je u najtoplijim ljetnim danima logično da se tuširamo hladnom vodom. No, može biti i kontraproduktivno – tijelo se 'vara' da mu je hladno i da se ne treba znojiti, a znojenje je prirodni mehanizam hlađenja tijela.

To znači da nam, nakon privremenog olakšanja osvježenja pod hladnim tušem, kasnije može biti samo još više vruće.

Hladan tuš može biti vrlo opasan

Glenn Coulson, stručnjak u Cladding Directu, kaže za britanski Metro da tuširanje hladnom vodom zapravo neće sniziti unutarnju temperaturu vašeg tijela, a to je ono što tijelo naporno radi da stabilizira tijekom toplinskog vala.

Štoviše, napominje da 'uranjanje u ledenu vodu može izazvati reakciju hladnog šoka', odnosno sindrom uronjenosti, što može imati niz posljedica, uključujući hiperventilaciju, pa čak i srčani udar. Kakvom vodom se tuširati za vrijeme velikih vrućina?

Dakle, umjesto ekstremno hladnog tuširanja, odlučite se za umjereno - mlaku vodu.

Tuširanje
Shutterstock 

Stručnjaci predlažu da se pred kraj tuširanja temperatura vode postupno smanjuje, u intervalima od desetak sekundi, kako bi se tijelo aklimatiziralo i postupno ohladilo.

Čekanje nekoliko sekundi između promjena temperature pomoći će u snižavanju ukupne tjelesne temperature i osvježiti vas.

Savjetuje se nakon tuširanja obući se u hladnoj prostoriji kako se ne bi znojili u kupaonici. No, savjetuje se da, čak i ako izlazite van, morate otvoriti prozor ili uključiti ventilaciju u kupaonici, kako biste smanjili razinu vlage, odnosno riješili se vlažnog zraka, kako bi cijeli stan ili kuća će biti ugodnija.

Prilikom sušenja preporučuje se nježno tapkanje ručnikom jer prevelika količina može izazvati trenje i povisiti tjelesnu temperaturu, što dodatno pogoršava znojenje i može dovesti do pretjerane suhoće i iritacije kože, piše Glossy.