Ovo doba godine, ispunjeno blagdanima i proslavama, često potiče pretjerano jedenje, ali uz preporuke nutricionista moguće je izbjeći debljanje i zdravstvene poteškoće koje nastaju zbog prekomjernog unosa hrane, jer neumjerenost u prehrani može imati ozbiljnije posljedice nego što se na prvi pogled čini.
‘I tijekom zime imamo dovoljno mogućnosti za tjelesnu aktivnost, za šetnju ili barem neku laganu vježbu kod kuće tijekom dana. Važno je jednostavno održavati ravnotežu i u zimskim mjesecima. Trebamo birati manje količine hrane i staviti manju porciju na tanjur. Nakon toga, ako imamo mogućnost, dobro je malo prošetati, a ako ne, već sljedeći dan vratiti se uobičajenoj, uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani te pojačati šetnju ili neku drugu tjelesnu aktivnost’, objasnila je nutricionistica Sanja Đurić za RTS.
Praksa pokazuje da se tijekom blagdana povećava broj liječničkih pregleda. Ako osjetite tegobe u želucu, poput grčeva ili jake nelagode, važno je javiti se liječniku kako bi se isključila mogućnost trovanja hranom.
‘Ako se doista prejedemo, u prvom trenutku može pomoći malo mineralne vode ili sode bikarbone, kao i lagana šetnja. Preventivno nije loše izbjegavati unos tekućine pola sata prije obroka, tijekom jela i pola sata nakon obroka. Tako ćemo dodatno zaštititi probavni sustav i smanjiti mogućnost nadutosti i loše probave’, preporučuje nutricionistica.
Kalorična i teška hrana negativno utječe na krvne žile, zbog čega se u ovom razdoblju često bilježi povećan broj srčanih i moždanih udara. Osobama s kardiovaskularnim problemima savjetuje se umjerenija prehrana: ‘Preporučuje se birati namirnice s nižim udjelom soli. Tijekom kuhanja namirnice ne treba soliti, već sol dodati tek na kraju pripreme jela, jer svaka namirnica već prirodno sadrži određenu količinu soli. Na taj način jelo se može začiniti prema vlastitom ukusu, ali uz manji unos soli’, piše Žena.