SAVJET STRUČNJAKA

Jutarnja navika koja diže kolesterol u nebesa: Svi misle da će tako smršavjeti, ali zapravo se debljate

Ova jutarnja navika podiže kolesterol i treba je se što prije riješiti.
Foto: Shutterstock

Možda vam se čini da ne činite ništa što bi moglo ugroziti vaše zdravlje, no postoji jedna naizgled bezazlena navika koja može imati postupan, ali ozbiljan negativan utjecaj na organizam. Riječ je o preskakanju doručka.

Studija objavljena u časopisu Wiley Online Library pokazala je da preskakanje doručka može dovesti do povišene razine kolesterola, čak i kada dolazi do minimalnog gubitka tjelesne težine. Kako je to moguće?

Stručnjaci za zdravlje srca objašnjavaju na koje sve načine redovito izostavljanje jutarnjeg obroka utječe na kardiovaskularni sustav.

1. Remeti se cirkadijalni ritam

Preskakanje doručka može poremetiti cirkadijalni ritam, unutarnji biološki sat koji regulira brojne procese u tijelu. Kada je taj ritam narušen, dolazi do promjena u radu gena i enzima koji utječu na razinu kolesterola, objašnjava Michelle Routhenstein, registrirana dijetetičarka i kardiologinja.

Foto: Shutterstock

‘Bez jutarnjeg obroka, jetreni enzim HMG-CoA reduktaza, koji kontrolira brzinu proizvodnje kolesterola, postaje aktivniji i proizvodi više LDL-a i ukupnog kolesterola’, navodi ona.

S druge strane, doručak može pomoći u sprječavanju naglih skokova kolesterola koji se često javljaju nakon buđenja.

‘Sinteza kolesterola prirodno doseže vrhunac u ranim jutarnjim satima, ali doručak osigurava hranjive tvari koje ublažavaju taj proces’, ističe Routhenstein.

2. Povećava se rizik od prejedanja kasnije tijekom dana

Ako tijekom dana posežete za hranom bogatom ugljikohidratima ili mastima bez puno razmišljanja, razlog može biti upravo preskakanje doručka.

‘Izostavljanje jutarnjeg obroka može potaknuti metaboličke promjene koje povećavaju proizvodnju kolesterola, ali i dovesti do prejedanja u kasnijim satima’, kaže kardiolog Randy Gould.

Doručak Foto: Shutterstock

Prema njegovim riječima, to je djelomično posljedica promjena hormona koji reguliraju apetit.

‘Produženi jutarnji post utječe na razine leptina i grelina, povećava osjećaj gladi i doprinosi inzulinskoj rezistenciji. Ta kombinacija otežava tijelu uklanjanje kolesterola iz krvi, što dodatno povisuje razinu LDL kolesterola’, dodaje Routhenstein.

Stručnjaci upozoravaju da tijelo, ako ujutro ne dobije potrebne hranjive tvari, može osjećati glad tijekom cijelog dana. Iako su istraživanja o tome dovodi li preskakanje doručka do većeg ukupnog unosa kalorija podijeljena, jedno je jasno – studije dosljedno pokazuju višu razinu kolesterola kod osoba koje redovito preskaču doručak.

3. Opada ukupna kvaliteta prehrane

Odgađanje prvog obroka u danu može negativno utjecati na kvalitetu prehrane u cjelini.

‘Preskakanje doručka često dovodi do konzumiranja obilnijih, ali nutritivno siromašnijih obroka kasnije tijekom dana’, kaže Routhenstein.

Takvi obroci često sadrže više zasićenih masti i rafiniranih ugljikohidrata, koji izravno doprinose povećanju LDL čestica i smanjuju zaštitni učinak HDL kolesterola.

Od zobenih pahuljica možete napraviti i ukusan smoothie Foto: Shutterstock

Studija objavljena na platformi ScienceDirect pokazala je da djeca koja preskaču doručak tijekom dana unose više masti i natrija u usporedbi s djecom koja doručkuju. To je važno jer prekomjeran unos zasićenih masti i soli može ozbiljno ugroziti zdravlje srca. Također, preskakanje doručka otežava unos cjelovitih žitarica – važnog izvora vlakana, minerala i kvalitetnih ugljikohidrata.

Još jedno istraživanje, također objavljeno na ScienceDirectu, pokazalo je da odrasli Australijanci koji jedu obilan doručak tijekom dana unose više vlakana, vitamina i minerala. Osim toga, konzumiraju manje dodanog šećera, zasićenih masti i alkohola – čimbenika koji mogu negativno utjecati na zdravlje srca, piše Stil