ANTICELULITNA DIJETA: Detaljan popis namirnica uz koje će celulit početi nestajati već za 7 dana

U nastavku otkrijte koja hrana je idealana u borbi protiv celulita.

Shutterstock

Mnoge žene se godinama bore s jednim od najmrskijih neprijatelja- celulitom. Iako do rješavanja ovog problema nema prečice i pobijedit ćete ga jedino pravilnim izborom namirnica i fizičkom aktivnošću.

Međutim, u tome bi vam mogla pomoći anticelulitna dijeta koja sadrži vrlo raznolike namirnice i bogata je okusima, a rezultat se brzo primjećuje. Ovakva je prehrana namijenjena borbi protiv omražene narančine kore, a zasniva se na voću i povrću, žitaricama i namirnicama od cjelovitih žitarica, ribi, bijelom pilećem mesu i nemasnim mliječnim proizvodima. Treba uključivati dobre masnoće poput maslinovog ulja.

Shutterstock 

Namirnice koje treba izbjegavati su:  suhomesnati proizvodi, crveno meso, grickalice, slatkiši, pržena hrana, razni umaci, gazirana pića i alkohol.

Unos kalorija ograničen je na samo 1.200 dnevno pa se ne bi trebala provoditi duže od 5 dana, a preporučljivo je i prije odlaska na ovako restriktivnu dijetu posavjetovati se s liječnikom.

Jela su u ovoj dijeti jednostavna, bogata začinskim biljem pa obroci nisu bljutavi i bezukusni, no važno je držati se preporučenih način priprema namirnica i izbjegavati prženje na ulju.

Svaki obrok se mora konzumirati u točno određeno vrijeme- doručak je u 8 sati, užina u 10, ručak u podne, poslijepodnevna užina u 16, a večera u 18 sati. Prije same dijete treba napraviti prirodnu detoksikaciju svježim voćem, a najbolji izbor je bobičasto i citrusno voće, kao i jabuke.

Također je bitno da svaki dan pijete najmanje dvije litre tekućine, najbolje vode.

Shutterstock 

Celulit izgleda mnogo gore ako je vezivno tkivo slabo, a kako biste ga održali čvrstim, jedite hranu bogatu antioksidansima poput naranči, jagoda, brokule,rajčice i graška, jer obiluju vitaminom C, koji je veoma važan za jačanje kolagena. Za kožu su dobri i bioflavonoidi iz crvenog grožđa, borovnica, trešanja i kupina, jer su bogati antioksidansima, koji hrane kožu i održavaju je čvrstom.

Najbolje piće je voda s nekoliko kapi limuna, a dobro je i jesti juhe od povrća. Takva prehrana potiče dobar rad probave. Tijekom detoksikacije u prehranu se dodaje i riba pripremljena na lešo ili na grilu. Dobro ju je začiniti maslinovim uljem, češnjakom i peršinom jer ti začini potiču cirkulaciju.

Prijedlog jelovnika

Prvi dan

Doručak: 1,5 dl nemasnog mlijeka ili jogurta, žlica meda, žlica zobenih pahuljica i kruška narezana na komadiće

Ručak: Pileća prsa u pikantnom umaku i kuhana riža: 100 g pilećeg mesa, 40 g riže, češnjak i peršin po želji, 2 dl juhe od povrća, 2 žlice nemasnog kiselog mlijeka ili nemasnog jogurta, žlica maslinovog ulja, sol i papar

Popodnevni međuobrok: 1 naranča

Večera: Salata od jajeta i šunke: 60 g zelene salate, tvrdo kuhano jaje, 50 g nemasne šunke, žlice soka od naranče, naribani hren, sol i jedna ljuta papričica, 50 g integralnog kruha

Drugi dan

Doručak: Frape od 1,5 dl mlijeka i 125 g banane

Ručak: Tjestenina u umaku od gljiva: 40 g tjestenine, 200 g šampinjona, češanj protisnutog češnjaka, nasjeckani vlasac, 2 žlice kiselog mlijeka ili jogurta, sol i biber, 20 g mljevenih oraha

Popodnevna užina: Integralno pecivo s 30 g posnog sira

Večera: Salata s mangom: salatu začinite s tri žlice soka od naranče, jednom žlicom jabučnog octa i feferonima, kriškom prepečenog integralnog kruha, namažite svježim kravljim sirom

Shutterstock 

Treći dan

Doručak: 250 g malina, 1,5 dl mlijeka ili jogurta, 1 žlica zobenih pahuljica, 1 žličica meda - sve pomiješajte.

Ručak: Juha od povrća, nasjeckani češnjak: 500 ml juhe od povrća, 200 g tikvica i paprike narezane na kockice, 50 g nemasne šunke, 50 g graška, sol, papar, maslinovo ulje, ocat, soja umak

Popodnevni međuobrok: 1 jabuka

Večera: salata od piletine i tikvica

Četvrti dan

Doručak: Frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 100 g banane

Ručak: morska riba s rižom: 40 g riže, 2 fileta ribe po izboru, žličica soka od limuna, sol i papar, žličica naribanog hrena, žličica majčine dušice, 2 dl juhe od povrća, 2 žlice kiselog mlijeko ili jogurt, rajčica

Popodnevna užina: Integralno pecivo s 20 g šunke - u sendvič dodati senf i zelenu salatu

Večera: Salata od gljiva: 70 g zelene salate, 100 g mahune, 150 g šampinjona, 3 žličice soka od naranče, žličica soka od limuna, žlica maslinovog ulja, malo protisnutog češnjaka, sol i papar, integralne žitarice kruh

Profimedia  Salata od avokada

Peti dan

Doručak: Jabuka, žlica limunovog soka, nemasni jogurt, žlica zobenih pahuljica i žlica meda – sve pomiješajte

Ručak: Svinjski odrezak na istočnjački način: 150 grama mesa, krastavac narezan na kolutiće, pola paprike, 2 žlice soka od naranče, žlica jabučnog octa, pola žlice ulja, sol, papar, žličica korijandera praha, pola češnja češnjaka, 2 žlice soja umaka, 50 g integralnog kruha

Popodnevni snack: pola ananasa

Večera: Salata od mrkve i brokule: 250 g zelene salate, 200 g mrkve, 100 g kuhane brokule, 2 žlice kiselog mlijeka ili jogurta, 1 žlica soka od naranče, žlica senfa, sol, biber, 40 g kruh od cjelovitih žitarica, 30 g šunke .

Povremenom detoksikacijom probavnog sustava može se bolje regulirati tjelesna težina. Tako potičete izbacivanje viška vode i zaostale stolice u crijevima.

Namirnice koje je dobro jesti

Najvažnije je povećati iskoristivost hranjivih tvari, vitamina i minerala koje unosite prehranom, a to možete učiniti tako da jedete sljedeće namirnice i pripremate ih na sljedeći način:

Špinat - čisti jetru. Kuhajte ga na pari i pripremite s vrlo malo maslinovog ulja

Brokula - odličan saveznik u čišćenju od toksina. Kuhajte je isključivo na pari

Artičoke - potiču rad žuči i čiste toksine Jedite ih jednom tjedno

Zelena salata – bogata vitaminima A i C, folnom kiselinom, kalcijem i željezom, pomaže u dobrom radu jetre i probavnog sustava.

Unsplash 

Mrkva – bogata beta-karotenom, odlična za kožu i oči, snižava razinu kolesterola i potiče probavu. Za još bolji učinak mrkvu jedite s malo maslaca ili maslinova ulja

Grejpfrut - dobar za čišćenje kože, jetre, crijeva i bubrega

Bijeli i crveni kupus - snažno potiče obrambeni sustav organizma jer je bogat vitaminima A, C i B skupine, sadrži kalij i kalcij te druge ljekovite sastojke. Može se jesti sirovo ili kuhano

Crvena rotkvica - potiče rad žuči i mjehura

Luk i poriluk – imaju detoksikacijsko i diuretičko djelovanje

Komorač - poželjan je u procesu detoksikacije organizma - poparite ga, snažno će djelovati na drenažu organizma i bolju probavu

Žitarice od cjelovitog zrna - vlakna iz njih pospješuju uklanjanje toksina iz tijela