Smokve spadaju u skupinu najzdravijih vrsta voćaka jer obiluju zdravim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima potrebnim za pravilno i neometano funkcioniranje našeg organizma.
Mogu se jesti svježe ili sušene, a 100 g ovog voća sadrži samo 74 kalorije. Svježe smokve sadrže karotene, tanine, lutein, klorogensku kiselinu i vitamine A, E i K koji mogu zaštititi od starenja i bolesti srca. Klorogenska kiselina, kojom smokve obiluju, drži pod kontrolom razinu šećera u krvi.
S obzirom na to da sadrži brojne fitonutrijente, vitamine i antioksidanse, smokva je jedna od najzdravijih mediteranskih plodova. Osim što je ukusna, ima i zdravstvene prednosti, zbog čega dijetetičari preporučuju da je jedete što češće, pogotovo kada je sezona, piše WebMD.
Snižava visoki krvni tlak i potiče mršavljenje
Visoki krvni tlak, poznat i kao hipertenzija, može dovesti do komplikacija poput bolesti srca i moždanog udara. Jedan čimbenik koji dovodi do visokog krvnog tlaka je neravnoteža kalija uzrokovana konzumiranjem previše natrija i premalo kalija kroz prehranu.
Upravo zbog toga smokve su izvrsna namirnica bogata kalijem i mogu pomoći u ispravljanju ove neravnoteže. U međuvremenu, visoka razina vlakana u smokvama može pomoći u uklanjanju viška natrija iz organizma, a također može potaknuti gubitak težine.
Jača imunitet
Probavne tegobe kod ljudi i kako variraju, objašnjavaju liječnici, od zatvora, grčeva, nadutosti, pa sve do proljeva. Kakav god problem bio, jedenje smokvi navodno pomaže zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, piše Index.