Tenisač Novak Đoković godinama je u samom vrhu najuspješnijih sportaša svijeta. Poznat je po vrhunskoj formi i strogom režimu treninga, a uz sve dnevne rutine i meditacije prehrana mu pomaže da ostane u samom teniskom vrhu.
Više je puta izjavio kako ne jede ništa životinjskog porijekla, iako se ne voli deklarirati kao vegan. Promjena je bila postupna. Najprije je s jelovnika izbacio gluten, mliječne proizvode i rafinirani šećer, a ubrzo zatim i crveno meso. Kako je često govorio, u početku je obitelj bila zabrinuta, ali s vremenom su se navikli. Njegova supruga Jelena Đoković također se trudi pripremati zdrave obroke, pa je i sama završila tečaj nutricionizma.
Zanimljivi su i Novakovi rituali tijekom dana, a otkrio ih je tijekom intervjua u emisiji: 'U dubinu s Grahamom Bensingerom'.
'Kada ustanem, prvo popijem čašu mlake vode s limunom za detoksikaciju. Zatim natašte popijem sok od celera. Kasnije popijem zeleni smoothie s različitim algama, voćem i superhranom i dodacima prehrani. Jedem puno voća u prvom dijelu dana, kao i salate. Ne volim jesti hranu koja zahtijeva puno energije za probavu, pogotovo u prvoj polovici dana. Obično jedem žitarice, poput kvinoje, divlje riže, proso, slatki krumpir i krumpir kuhan na pari', rekao je tada Đoković.
Tijekom meča obično u pauzi jede banane, što mu podiže razinu energije. Vrlo često jede kvinoju, koja ima više proteina i vitamina B od mnogih žitarica. Ujedinjeni narodi kvinoju ističu kao iznimno poželjnu namirnicu za sve, jer sadrži magnezij, fosfor i željezo. Ne sadrži gluten pa je vrlo lako probavljiva, a zahvaljujući neutralnom okusu vrlo se lako miješa s ostalim sastojcima. Novak koristi i ljuskice kvinoje za pripremu zdravih palačinki i sličnih poslastica.
Novakov doručak često se svodi na müsle (organske zobene pahuljice, brusnice, grožđice, bučine ili suncokretove sjemenke, bademi). Ponekad je to banana s maslacem od indijskih oraščića, a prije obroka uzima med i vodu. Ako je međuobrok potreban do ručka, to je, primjerice, bezglutenski kruh ili krekeri s avokadom i tunom.
Za ručak će se na Novakovom stolu često naći salata od miješanog zeljastog povrća, bezglutenska tjestenina, tikvice, veganski sir, orašasti plodovi i slično. Ako je međuobrok potreban, ponekad je to avokado, domaći humus ili orašasti plodovi.
Večera uključuje kelj, komorač, kvinoju, sardine, inćune, tunu, rikulu, slanutak ili slične namirnice, a obožavatelj je i juhe od rajčice i mrkve.