Mnogo je mogućih uzroka probavnih smetnji, uključujući previše hrane, prebrzo jedenje, jedenje hrane koja vam ne odgovara, previše ili premalo kiseline u želucu... Osim kritičnosti prema tome što i koliko jesti, postoje i neka provjerena sredstva za smirenje koja će pomoći želucu da radi kao podmazan.
Najmoćnije trojstvo
Đumbir je na vrhu liste namirnica za ublažavanje želučanih tegoba i mučnina. Osim što poboljšava probavu, ima i spazmolitička svojstva, zbog čega je korisna kod grčeva u želucu. Đumbir možete uzimati u obliku kapsula (25 mg nakon obroka), nekoliko komadića kandiranog korijena ili šalicu čaja za grijanje želuca. Za pripremu čaja dodajte jednu čajnu žličicu svježe naribanog korijena u šalicu kipuće vode, ostavite da stoji 10 minuta i procijedite.
Kamilica je također odavno poznati lijek protiv probavnih smetnji, a ovu biljku najbolje je uzimati kao umirujući čaj. Pijte tri šalice čaja od kamilice dnevno, prije jela.
Trbuh možete izmasirati i čajem od metvice, ali i uljem ove aromatične biljke koje smiruje crijevne grčeve i pomaže kod nadutosti želuca. Najbolje ga je uzimati u obliku sporootpuštajućih uljnih kapsula, tri puta dnevno po jednu nakon jela.
Sredstva za žvakanje
Kada imate probavne smetnje ili nakon što pojedete obilan ili posebno začinjen obrok, sažvačite ili progutajte žličicu sjemenki divljeg komorača ili kima. Ove sjemenke sadrže ulja koja ublažavaju crijevne grčeve, smiruju mučninu i pomažu u kontroli plinova. Zbog toga se u nekim indijskim restoranima gostima poslužuju zdjelice sjemenki divljeg komorača.
Možete pokušati napraviti biljni infuz - čajnu žličicu mješavine od jednakih dijelova sjemenki kima, divljeg komorača i anisa potopite dvije do tri minute u 250 ml kipuće vode. Procijedite i podijelite na dva-tri porcije. Pijte ih tijekom dana prije jela.
Stari Grci su se, pak, oslanjali na sladić (korijen sladića) za ublažavanje bolova u želucu, a istraživanja su pokazala da ova biljka može pomoći i kod brojnih tegoba, od menstrualnih problema do respiratornih infekcija. Možete ga grickati ili kuhati čaj od njega, a pomiješan s hajdučkom travom, gospinom travom i matičnjakom preporučuje se svima koji boluju od čira na želucu.
Alkalne i kisele
Ne smije se zanemariti ni učinkovitost stare dobre žličice sode bikarbone i čaše vode. Osim što neutralizira želučanu kiselinu, pomaže u ublažavanju bolova i s plinovima. Ponekad soda može proizvesti određene količine plinova u želucu, pa neki stručnjaci savjetuju dodavanje nekoliko kapi soka od limuna.
Ako nemate dovoljno kiseline u želucu, pokušajte popiti žličicu jabučnog octa razmućenog u pola čaše vode, osobito nakon obilnog i obilnog obroka. Pomoći će vam da bolje probavite hranu.