Detoks napitak zaludio svijet: Toliko je moćan da ga zovu 'tuš za crijeva', a pomaže i pri mršavljenju

Napitak za 'unutarnje čišćenje', od samo 3 sastojka, brzo je postao viralan na TikToku, a oni koji su ga probali kažu da je odličan za rad crijeva.

Shutterstock

Na društvenoj mreži TikTok postao je viralan napitak za 'unutarnje čišćenje', napravljen od vode, chia sjemenki i limuna. Oni koji su ga probali kažu da je odličan za rad crijeva.

Sve je počelo kad je korisnica TikToka Kelly Baums odlučila isprobati napitak od vode, chia sjemenki i limuna koji pomaže u probavi i čisti crijeva.

Velikoj popularnosti koju je ovaj napitak dobio vjerojatno pomaže i činjenica da ga je zaista lako napraviti. Dovoljno je u čašu natočiti vode, dodati dvije žlice chia sjemenki i ostaviti da odstoji pet minuta da bi sjemenke dobile teksturu gela. Na kraju dodajte sok od limuna.

Instagram 

Kad chia sjemenke ubacite u vodu, one upiju tekućinu. Njihova sposobnost apsorpcije je toliko impresivna da chia sjemenke zapravo mogu postati do 12 puta veće od svoje izvorne veličine kada se namoče.

Konačni rezultat je želatinasta smjesa s blago žvakaćom teksturom.

Koliko je ovo piće u međuvremenu postalo popularno najbolje govori podatak da je video prikupio 3 milijuna pregleda, a taj broj i dalje raste.

Sjemenke koje su bogate vlaknima i lako probavljive

Većina korisnika ideju da proba ovaj eliksir dobila je od poznatog nutricionista dr. Daryla Gioffrea koji je rekao da je ovaj napitak poput tuša za crijeva. U njegovoj verziji pripreme ovog napitka na kraju možete dodati i prstohvat himalajske soli.

'Sjemenke su bogate vlaknima i kad se namoče u vodi pretvaraju se u gel koji je lako probavljiv, a mogu pomoći i u podmazivanju i hidrataciji sluznice crijeva te tako pomoći hrani da se lakše 'kreće', objašnjava dr. Gioffre.

Dr. Gioffre tvrdi da je ovaj napitak najbolje piti na prazan želudac, dakle najmanje 30 minuta prije jela ILI najmanje 90 minuta nakon što ste posljednji put jeli.

Za što su dobre chia sjemenke?

Chia sjemenke imaju mnoge zdravstvene dobrobiti potkrijepljene istraživanjima, pa mogu biti izvrstan dodatak vašoj prehrani.

Dobar su izvor vlakana, proteina, nezasićenih masti i antioksidansa. Također sadrže nekoliko važnih mikronutrijenata, uključujući: kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink i B vitamine.

Mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka - antioksidativni spoj u chia sjemenkama pod nazivom klorogenska kiselina može pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka.

Mogu pomoći u smanjenju upale - antioksidans u chia sjemenkama pod nazivom kafeinska kiselina može imati protuupalne učinke.

Shutterstock 

Dobrobiti za zdravlje srca - chia sjemenke su bogate vlaknima i sadrže omega-3 masnu kiselinu zvanu alfa-linolenska kiselina (ALA), koja može biti korisna za zdravlje vašeg srca.

Potpora zdravlju kostiju -alfa-linolenska kiselina također može igrati ulogu u održavanju jakih, zdravih kostiju.

Kontrola šećera u krvi - postoje i neka istraživanja koja pokazuju da chia sjemenke mogu pomoći u održavanju zdravog upravljanja šećerom u krvi.

Potencijalne koristi za kožu - masne kiseline u chia sjemenkama mogu pomoći u ublažavanju nadražene kože, a voda za piće može podržati hidrataciju kože.

Može li voda od chia sjemenki pomoći kod mršavljenja?

Glavni razlog zašto su chia sjemenke privukle pozornost kao pomoć pri mršavljenju je njihova sposobnost poticanja osjećaja sitosti, što je zahvaljujući njihovoj nevjerojatnoj sposobnosti apsorpcije.

I ne upijaju vodu samo u vašoj čaši. Nakon što popijete vodu od chia sjemenki, mokre sjemenke nastavit će se širiti u vašem želucu upijajući vodu i želučane sokove.

Osim toga, topiva vlakna u chia sjemenkama pomažu usporiti stvarnu probavu sjemenki, držeći vas dulje sitima.

Shutterstock 

To zauzima prostor u želucu i pomaže smanjiti apetit. Kao rezultat toga, učinak vode od chia sjemenki može spriječiti glad i smanjiti vaš ukupni unos energije, što dovodi do gubitka težine.

Dakle, chia sjemenke su vrlo upijajuće i bogate su vlaknima. To vam pomaže da se osjećate siti i može spriječiti prejedanje, što može podržati ciljeve mršavljenja.

Nadalje, nemojte ga konzumirati u ogromnim količinama. Umjesto toga, neka bude dio sveukupne zdrave prehrane. Općenito, jedna porcija chia sjemenki je 2 žlice (20 grama).

Ako ne pijete dovoljno vode, bogata vlaknima i sposobnost upijanja chia sjemenki potencijalno bi mogla povećati rizik od zatvora ako konzumirate velike količine.

Imajte na umu da je zatvor povezan s visokim unosom vlakana obično povezan s nedostatkom vode. Ako ste tek počeli jesti chia sjemenke ili bilo koju hranu bogatu vlaknima, pripazite da ostanete hidrirani.

Osim toga, vlakna u chia sjemenkama mogu uzrokovati želučane tegobe kod ljudi koji već nisu navikli na brojne izvore vlakana u svojoj prehrani. Ako ste se tek upoznali sa chia sjemenkama, moglo bi biti od pomoći da počnete s malim količinama, a zatim ih povećavate.