Dijetetičarke Annette Snyder i Amy Pendleton Kay izdvojile su jednu vrstu orašastih plodova koja bi mogla osigurati redovito pražnjenje crijeva i spriječiti zatvor.

Bademe su navele kao svoj omiljeni izbor, a otkrili su i tri razloga zašto ih treba uvrstiti u prehranu kako ne bismo imali problema sa zatvorom.

Dobar izvor magnezija

Magnezij je važan mineral iz mnogo razloga, a odličan je i za ublažavanje zatvora.

Bademi
Shutterstock 

'Vlakna, magnezij i drugi antioksidansi koji se nalaze u bademima mogu pomoći kod probavnih problema i osigurati zdravu crijevnu floru. Zdrav crijevni mikrobiom s nizom dobrih bakterija doprinosi boljoj probavi u cjelini, što pomaže u sprječavanju kroničnog zatvora', ističe dijetetičarka Amy Pendleton Kay.

Bogati su vlaknima

Osim što sadrže magnezij, bademi su i odličan izvor vlakana. Dijetetičarka Kay ističe da je hrana bogata vlaknima važna jer povećava učestalost pražnjenja crijeva, što dovodi do poboljšanja kod onih koji pate od zatvora.

Potrebno je ograničiti unos zasićenih i trans masti
Shuterstock 

Ovi orašasti plodovi sadrže topiva i netopiva vlakna. Svaka od ovih vrsta vlakana neophodna je za normalno funkcioniranje crijeva, a samim time i za redovito pražnjenje.

Visok udio zdravih masti

Prehrana obogaćena zdravim masnoćama također može pomoći probavi, slažu se dijetetičari. Snyder objašnjava da masnoće iz hrane mogu pomoći u ublažavanju zatvora povećanjem snage mišićnih kontrakcija koje izbacuju izmet i stimuliraju debelo crijevo da se počne prazniti.

'Zdrave masnoće u kombinaciji s vlaknima pomažu u održavanju dobrih crijevnih bakterija', dodaje Annette Snyder.