Još je malo ostalo do ljeta, puno se krećete, a salo s trbuha i dalje ne nestaje? Ne brinite, niste jednini. Svake godine u ovo vrijeme mnogi nastoje iskoristiti posljednje trenutke da skinu viškove kako bi se osjećali bolje i bili spremni za plažu. Uz zdravu prehranu i puno kretanja, tu su i zdravi 'poboljšivači' koji će vašim jelima dati odličan okus, a pomoći će vam i u mršavljenju

Kako ubrzati metabolizam?

Ključ mršavljenja je metabolizam. Kako biste ga ubrzali, stručnjaci preporučuju poboljšanje sna, izbjegavanje alkohola, stresa i visokoprerađene hrane. Važna je i tjelesna aktivnost promjenjivog intenziteta.

Vježbanje
Shutterstock 

Ipak, najvažnija stvar u regulaciji metabolizma je pravilna prehrana. Trebala bi biti bogata složenim ugljikohidratima, proteinima i nezasićenim mastima. Preporučuje se da u prehranu dodate nešto što će dodatno ubrzati vaš metabolizam i posljedično sagorijevati masnoće. Ovo su začini koji vam mogu pomoći:

Kurkuma za mršavljenje

Kurkuma je dobra za mršavljenje
Shutterstock 

To je začin koji zagrijava te on može povisiti tjelesnu temperaturu i pritom pospješiti metabolizam. Kurkuma također ima svojstva koja pomažu u regulaciji razine šećera u krvi. Možete ga dodati direktno jelima, a možete ga koristiti i kao dodatak čaju ili mlijeku.

Cimet za mršavljenje

Cimet
Shutterstock 

Cimet sadrži protuupalne i antioksidativne sastojke. Ne samo da podupire metabolizam, već i učinkovito smanjuje apetit, što značajno utječe na održavanje dijete i kalorijskog deficita potrebnog za mršavljenje.

Češnjak za mršavljenje

Češnjak
Shutterstock Češnjak

Iako ima potpuno drugačiji okus od cimeta, svojstva oba začina vrlo su slična. Dodavanje češnjaka u jelo produžit će osjećaj sitosti.

Crni papar za mršavljenje

Papar
Shutterstock 

Jedan od osnovnih začina odgovoran je za naš metabolizam.

Đumbir za mršavljenje

Đumbir
Shutterstock 

Zahvaljujući citrusnoj aromi savršen je dodatak mnogim jelima. Može se koristiti ne samo za vrijeme prehlade, već i kada želite izgubiti koji kilogram. Također sprječava skokove šećera u krvi.

Osobe s raznim bolestima probavnog sustava, poput refluksa ili gastritisa, trebale bi biti oprezne s navedenim začinima. Također biste trebali pažljivo pratiti svoje tijelo ako ste osjetljivi na alergijske reakcije.