Da je prehrana jedan od ključnih faktora zdravog života dobro je poznato, ali jeste li znali da vam određene namirnice mogu produžiti život i za deset godina?

Stručnjaci s norveškog Sveučilišta u Begenu su u sklopu studije o namirnicama i nutritivnim vrijednostima koristili su znanje o raznim bolestima kako bi izgradili model koji projenjuje očekivani životni vijek na temelju prehrane. Ovaj je model pokazao da, kad bi 20-godišnji muškarci u SAD-u promijenili prehranu, život bi im se mogao produžiti za 13 godina, dok je kod žene tad dob 10, 7 godina, piše The Sun.

Što je osoba mlađa, navode, to će joj prebacivanje na zdraviju prehranu imati veći utjecaj na dužinu života, no čak bi i oni u šezdesetima mogli dodati 8 ili 9 godina, dok bi ljudi u osamdesetima dobili dodatne tri i pol godine.

Evo koje će namirnice najviše utjecati na produživanje životnog vijeka:

1. Mahunarke

Mahunarke su bogat izvor vlakana kojih većina ljudi jede premalo. Stručnjaci preporučuju konzumiranje 30 grama vlakana dnevno dok ih prosječna osoba u Velikoj Britaniji unese samo 18 grama.

Za što su dobre mahune.jpg
Shutterstock 

‘Postoje dokazi da je konzumacija više vlakana povezana s nižim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva’, tvrde stručnjaci.

Vlakna također pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i pomažu vam da se osjećate sitima te potiču rad crijeva. Osim toga, mahunarke su glavni izvor proteina za osobe koje ne jedu meso.

Namirnice koje produžavaju život
Shutterstock 

U njih spadaju:

  • Leća
  • Grašak
  • Slanutak
  • Grah
  • Kikiriki

Mahunarke možete dodati u varivo, umake i salate, a možete i određenu količinu mesa koju jedete zamijeniti mahunarkama.

2. Cjelovite žitarice

Mnoga istraživanja su pokazala da konzumacija cjelovitih žitarica pomaže u održavanju zdravlja i u smanjenu rizika od najčešćih bolesti uzrokovanih lošom prehranom.

Namirnice koje produžavaju život
Shutterstock 

Osim što su pune prijeko potrebnih vlakana, cjelovite žitarice osiguravaju dovoljno esencijalnih masnih kiselina, antiokskidansa i mikronutrijenata poput bakra i magnezija.

Preporučuje se jesti:

  • Integralne žitarice
  • Integralni kruh
  • Ražene krekere
  • Smeđu rižu
  • Tjesteninu od cjelovitih žitarica
  • Bulgur
  • Kvinoju
  • Pločice od cjelovitih žitarica
  • Rižine krekere

3. Orašasti plodovi

Iako su prilično kalorični, orašasti plodovi su i jako zdravi. Porcija od 30 grama orašastih plodova ima oko 200 kalorija, a sadrži brojne vitalne nutrijente poput selenija, magnezija, kalcija i zdravih masti.

Sadrže omega-3 masne kiseline koje su učinkovite u smanjenju rizika za bolesti mozga poput demencije i Alzheimerove bolesti.

Kikiriki.jpg
Shutterstock 

Istraživanja su pokazala da orašasti plodovi također pomažu zdravlju srca jer održavaju zdravlje arterija, snižavaju kolesterol i pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine.

U svoju prehranu dodajte:

  • Bademe
  • Brazilske oraščiće
  • Pistacije
  • Orahe
  • Kikiriki
  • Indijske oraščiće